Grillaus kuuluu mökkeilyyn

mökkigrilli

Mökillä on aikaa grillata ja monet siirtyvätkin kesäisin keittiöstä grillin ääreen kokkailemaan. Minkälaisia grillejä mökeillä käytetään ja mitkä ovat eri grillityyppien edut ja minkälaisia turvaohjeita jokaisen grillaajan pitäisi noudattaa kun grilliin laitetaan tuli?

Valitsetko mökille hiili- vai kaasugrillin? Valinta hiili- tai kaasugrillin välillä on makuasia, sillä molemmilla grillityypeillä on hyvät ja huonot puolensa. Hiiligrilli on usein hieman halvempi, mutta käyttökustannuksiltaan kaasugrilli on edullisempi grillikertaa kohden. 

Kaasugrilli on kärsimättömän grillaajan valinta, koska se kuumenee nopeasti. Kaasugrillin lämpötilaa voi helposti säätää grillauksen aikana ja grillin voi sammuttaa helposti. Kun olet grillannut valmiiksi, suljet vaan kaasuvirran. Kaasugrilli tuottaa vähemmän hajua ja savua sekä on ympäristöystävällisempi. Se kuitenkin vaatii enemmän huoltoa ja ylläpitoa kuin hiiligrilli. 

Yksi hiiligrillin eduista on sen perinteinen grillituntuma. Se on helppohoitoinen, ja vain vähän huoltoa vaativa grilli. Jos ei ole tottunut grillaamaan, on hiiligrilliin vaikeampi saada ja ylläpitää oikeaa lämpötila, mutta toisaalta sillä pääsee halutessaan oikein korkeisiin lämpötiloihin.

Sokkotestit osoittavat että keskivertogrillaaja ei osaa erottaa, onko ruoka grillattu hiili- vai kaasugrillissä. Grillauksen aromit tulevat pääasiassa marinadista ja mausteista. 

Jos haluat panostaa savustukseen ja savuisempaan makuun, voit käyttää esimerkiksi savustuslastuja ja savustuslaatikkoa. Tänä päivänä juuri erilaiset savustimet ja komodo-grillit ovat suosittuja. Meille Suomeen pari vuotta sitten rantautunut niin sanottu sanottu “low and slow”  barbeque-grillaus on hyvin suosittua. Monet grillaajat panostavat tänä päivänä grilleihin ja tarvikkeisiin paljon.

Grillaa avotulella ja puugrillillä

avogrilli mökki

Avotuligrillaus on nuotiolla tapahtuvaa grillaamista. Avotulella ja puilla grillaaminen tuo grillaamiseen omanlaisen autenttisen tunnelman ja ruokaan maukkaat, savuiset aromit. 

Kun grillaat avotulella aloitat tekemällä nuotion. Jos teet nuotion muualla kuin omalla tontilla, on hyvä muistaa että avotulen tekeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli tarvitset maanomistajan luvan tulentekoon.

Jos haluat grillata avotulella omalla mökkipihalla on puugrilli hyvä vaihtoehto. Puugrillillä saat kaikki avotulen edut, mutta grillaaminen on helpompaa ja turvallisempaa. 

Avotulella ja puugrillissä voi grillata ihan kaikenlaisia raaka-aineita. Erilaiset lihat, kalat ja kasvikset ja myös jälkiruoat onnistuvat avotulella.

Niin sanottu luolamiesgrillaus tarkoittaa isompien ruhonosien grillaamista avotulella tai hiilillä. Hyviä luolamiesgrillilihoja ovat esimerkiksi ribsit tai tomahawk pihvit

Grillaa turvallisesti!

Grillaus on meillä Suomessa suositumpaa kuin koskaan. Kesäisin grillaamme pihalla, mökillä, terassilla ja parvekkeella. Valitettavasti joka kesä sattuu myös monia onnettomuuksia ja tulipaloja grillamisen seurauksena. Muutaman yksinkertaisen vinkin avulla voit minimoida riskit joutua grilli-onnettomuuden uhriksi.

Huolimattomuuden takia monet ihmiset saavat palovammoja, joko grillin liekeistä tai suoraan kuumaa grilliä koskemalla.

Grillaa turvallisesti hiiligrillillä

hiiligrilli mökki

Jos käytät hiiligrilliä ja sytytät sen sytytysnesteellä, älä koskaan ruiskuta sytytysnestettä suoraan hiillokseen tai avotuleen, sillä liekki voi sytyttää koko pullon. Kaada sen sijaan sytytysneste kylmän hiilen päälle ja odota, kunnes neste on imeytynyt ennen kuin sytytät grillin. Toinen turvallinen ja samalla ilmastoystävällisempi tapa on kostuttaa peri arkkia talouspaperia ruokaöljyllä. Laita paperit grilliin hiilien kera ja sytytä. Säästyt sytytysnesteen pistävältä hajulta ja voit sytyttää grillin heti.

Kun olet grillannut valmiiksi hiiligrillillä on parempi jättää hiilet grilliin sammumaan ja jäähtymään. Näin vältyt kuuman hiilloksen siirtämiselta ja riskeiltä.  Jos sinun on poistettava hiilet grillistä ennen kuin ne ovat täysin kylmiä, laita ne turvallisesti metalliämpäriin.

Vinkkejä kaasugrillille

Muista aina pidemmän grillaustauon jälkeen tarkistaa, että kaasupullon letku ja liitin on kunnolla kiinni, jotta kaasua ei pääse vuotamaan liitäntöjen ympäriltä. 

Käytä suojakäsineitä grillin lähellä, jotta voit sammuttaa nestekaasun nopeasti, jos jotain tapahtuu. Muista myös sulkea nestekaasupullon venttiili jokaisen grillauksen jälkeen.

Noudata sääntöjä nestekaasun varastoimisen ja säilytyksen osalta. Valrmista kuinka paljon nestekaasua voit varastoida ja miten se tulee varastoida. 

Grillaajan muistilista

  • Laita grilli tasaiselle alustalle
  • Grillaa turvallisessa paikassa, kaukana palovaarallisista materiaaleista
  • Ota selvää, onko tuli- tai grillauskieltoja ja jos on, mitä kiellot tarkoittavat
  • Kun grillaat, varmista että lähellä on vettä
  • Pidä mielellään jauhesammutin ja sammutuspeite lähellä.
  • Jos käytät sytytysnestettä, varmista, että hiilet ovat imeneet nesteen ennen kuin sytytät grillin
  • Säilytä ja hoida kaasupullot hyvin

Leave a Comment