Mökillä homeen hajua – onko peli jo menetetty?

Vanhoissa kesämökeissä ja vanhan liiton mummoloissa oleva “maan haju” muistuttaa monen mielestä hometta. Totuus kuitenkin on se, ettei monikaan tiedä miltä aito, mökeille ja rakennuksille vaarallinen home oikeasti haisee.

Mummolan ja vanhojen kesämökkien haju voi johtua tetrakloorianisorilista.  Ja sen haju johtuu siitä, että kloorifenolia on käytetty puiden käsittelyyn monissa asuinrakennuksissa ja kesämökeissä. Mikrobit muuttavat kloorifenolit tetrakloorianisoliksi. Suomessa kloorifenolien käyttö on ollut kiellettyä jo yli 20 vuotta. 

Tämä haju tarttuu vaikka mihin, myös lemmikkieläimiin. Ja jos tetrakloorianisolia esiintyy pienessä määrin, tämä ei ole terveydelle haitallista. Vanhojen talojen pahan ja ikävästi tarttuvan hajun syynä ei siis aina ole home. Silti tämä haju on usein epämiellyttävää, sekä se voi aiheuttaa epämukavuutta ja psyykkistä ahdistusta. Hajuun liittyvät sosiaaliset haittatekijät ovat myös aito ongelma monelle.

Sädesienten ja homeen havaitseminen

Lahottajasienen haju on aivan toisen tyyppinen kuin edellä mainittu “mummolan tai vanhan kesämökin haju”. Tyypistä riippuen se voi tuoksua sieniltä, kanelilta tai jopa sipulilta. Paha haju ei aina ole merkki liiallisesta mikrobien kehityksestä. Esimerkiksi kellarin sieni voi aiheuttaa lahovaurioita, joissa on miellyttävä omenan tuoksu. Home kuitenkin haisee usein maanläheiseltä, “märältä” ja multaiselta, mutta toisaalta sitä ei aina voi edes haistaa. Ongelmien löytämistä vaikeuttaa se, että ne saattavat olla rakennuksen sisällä eivätkä näy ulospäin.

Homeen kasvu on yleensä käsittelemättömän vesivahingon aiheuttamia. Mikrobikasvusto alkaa muodostua kosteaan tilaan, jos sitä ei tuuleteta riittävästi. Tässä(kin) vaiheessa on hyvä muistaa, että useimmat mikro-organismit eivät aiheuta minkäänlaista terveysriskiä joten aina ei kyseessä ole edes home. Mutta jos kyseessä on home ja vaikkapa sädesieni, ollaan vakavien kysymysten äärellä. Sädesieni kuuluu homevaurioiden suurimpiin aiheuttajiin.  

Vaikka nimi kuulostaa pelottavalta, sädesieni ei ole sieni. Sen sijaan se on aktinobakteeriksi kutsuttu bakteerityyppi, joka elää maaperässä. Se kasvaa olosuhteissa, joissa homeet viihtyvät, eli siellä, missä on tarpeeksi kosteutta ja orgaanista materiaalia. Sädesieni on hyvin yleinen luonnossa, ja sitä esiintyy maaperässä lähes kaikkialla. Mutta: jos se pääsee rakennuksiin leviämään, siitä tulee todellinen ja varsin ikävä ongelma.

Voiko mökillä olla muita epäilyttävän hajun lähteitä?

Kesämökin keittiöissä erityisesti liharuokia grillatessa tai paistaessa syntyneet rasvahöyryt,  tarttuvat käytännössä kaikkiin keittiön pintoihin. Kun rasva pilaantuu ja alkaa haista jonkin ajan kuluttua, voi tämä tuottaa ikävän hajun kesämökille. Tällöin kannattaa jynssätä voimakkaasti voimakkaalla pesuaineella, joka on suunniteltu liuottamaan rasvaa.  

Vanhoissa maalaistaloissa ja kesämökeissä saattaa joskus esiintyä selittämätön ja varsin epämiellyttävä, mädältä tuntuva haju. Usein tämä johtuu pienen hiiren tai rotan jäätyä loukkuun esimerkiksi seinän väliin, jonne ne sitten kuolevat ja jäävät todellakin mätänemään.  Kuollut eläin haisee viikkoja. Metsähiiret pääsevät usein asuntoihin ja mökkeihin kiipeilemällä seiniä pitkin. Yksi yleinen reitti on katon ja seinän välinen viiden sentin rako tuuletusta varten. Tähän kohtaan olisi viisasta laittaa rautalankaverkko, jonka välistä ilma pääsee edelleen virtaamaan, mutta pieneläimet eivät pääse sisään.

Pääkuva: Northern Savo Lakeland

Leave a Comment