Mökin laittaminen vuokralle

Miten voit hyötyä tyhjillään tai vajaakäytöllä olevasta mökistä tai loma-asunnosta?

Mökin laittaminen vuokralle on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja moni on valmis vuokraamaan omaa mökkiään eteenpäin mökin kuluja kattaakseen tai lisätulojen toivossa. Suomessa on yli 600 000 vapaa-ajan asuntoa, joista suuri osa seisoo tyhjänä miltei 300 vuorokautta vuodesta. Jos sinulla on mökki joka on vajaakäytöllä tai tyhjillään useita kuukausia vuodesta, olet ehkä jo harkinnut sen vuokraamista eteenpäin. 

Mökin vuokratulo on verollista tuloa

Suomessa mökin vuokratuotosta menee 30 prosenttia pääomatuloveroa, ja 30.000 euron ylittävästä määrästä 34 prosenttia. Jos vuoden aikana vuokratulot ylittävät 10.000 euroa, vuokraaminen katsotaan ammattimaiseksi. Silloin siitä täytyy maksaa myös 10 prosentin arvonlisävero. Vuokratuotosta voi vähentää toimintaan liittyviä kuluja, kuten vuokra-ajan sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, mökin kiinteistöveron, välityspalkkion, mökin markkinointi- ja ilmoituskulut, tarpeelliset korjaukset ja vuokraamiseen liittyvät matkakustannukset.

Pitkäaikainen vuokraus – laita mökki vuosivuokralle

Mökin vuosivuokralle laittaminen on hyvä tapa vuokrata mökkiä, joka on muuten kokonaan tyhjillään. Vuosivuokrauksessa on järkevä käyttää kiinteistönvälittäjää jos haluaa päästä helpommalla. Jos haluaa vuokrata mökkinsä itse eteenpäin ja hoitaa prosessin halvemmalla ilman välittäjää, on esimerkiksi Oikotie ja Vuokraovi, sekä myös Tori.fi ja Facebookin eri mökkivuokraan erikoistuneet ryhmät hyviä kanavia.

Vuosivuokran tuotto riippuu hyvin paljon mökin sijainnista, koosta ja varustetasosta. Vuosivuokran määrä voi vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta useampaan kymppitonniin.

Lyhytaikainen mökin vuokraus

Lyhytaikaiseen mökin vuokraamiseen löytyy useita eri kanavia. Eri tarjoajilla on erilaisia palvelukokonaisuuksia, joten riippuen siitä miten paljon haluat itse tehdä mökin vuokrauksen eteen on myös potentiaalinen tuotto ja vuokraamiseen liittyvät kulut eritasoisia.

Hinnoittelu – mökin kunto, varustelu ja vuokrauksien sesonki vaikuttavat

Kun asettaa hintatasoa omalle mökilleen kannattaa aina tutustua vastaavien mökkien vuokrahintoihin. Mökin sijainti suositussa kesänviettopaikassa tai hiihtokeskuksen lähellä on usein myyntivaltti, ja kysyntää suosituissa paikoissa oleville mökeille on enemmän. Täten myös käyttöaste ja tuotto on parempi. Toki myös syrjäisillä alueilla sijaitsevat peruskuntoiset mökit tulevat vuokratuiksi, mutta eivät yhtä helposti ja niiden vuokrahinta on usein matalampi.

Hyväkuntoinen ja moderni hyvin varusteltu mökki on aina helpompi vuokrata kun kulunut ja varustelultaan vaatimattomampi mökki. Jos vuokraat vaatimatonta mökkiä, sen on näyttävä mökin vuokrahinnassa. Jotkut vuokraajat etsivät vaatimattomampaa mökkiä ilman sisävessaa ja rantaa, joten kysyntää löytyy kyllä kaikenlaisille mökeille kaikissa hintaluokissa. Kannattaa siis olla realistinen ja rehellinen oman mökin tason suhteen kun mökkiä laittaa vuokralle.

On hyvä ennen hinnoittelua tarkistaa myös sesongin vaikutus vuokriin, koska esimerkiksi joulun pyhien ja hiihtolomien sekä pääsiäisen aikaan Lapin mökistä voi veloittaa monikertaisen vuokrahinnan. Samoin Hanko tai Nauvo ovat heinäkuussa hyvin suosittuja ja kalliita kohteita, mutta sama ei välttämättä päde  tammikuussa.

Monet palvelut markkinoivat ja välittävät mökkejä vuokralaisille

Jos haluat vuokrata mökkiäsi lyhyemmissä jaksoissa voit käyttää apuna joko välitysfirmaa, majoittajan ja vieraan yhdistävää sovellusta tai tehdä vuokraamisen kokonaan itse ilmoittamalla siitä somessa ja muissa kanavissa. Jos haluat säästää rahaa, kannattaa tehdä mahdollisimman paljon itse, mutta jos haluat vaivattoman kokemuksen on parempi turvautua välitysfirman puoleen. 

Kun valitset välittäjää kannattaa ainakin vertailla palvelun laajuutta ja sen kustannuksia. Seuraavaksi kerromme hieman lisää muutamasta vuokramökkien välitysfirmasta.

Kansainvälinen toimija Airbnb tuo mökille vieraita koko maailmasta

Kansainvälinen majoitusvälitys palvelu AirBnB on nopeasti vallannut Suomen lyhytaikaisten vuokramökkien markkinaa. Airbnb vuokraa sekä asuntoja kaupungeissa että mökkejä maaseudulla. Eniten Airbnb kohteita vuonna 2021 oli Helsingin jälkeen tarjolla Kuusamossa (863 kohdetta), Rovaniemellä (643 kohdetta) kohdetta sekä Kolarissa (522 kohdetta) ja Kittilässä (512 kohdetta).

Kolmea kuntaa, joissa on asukasmäärään suhteutettuna eniten Airbnb-kohteita, yhdistää läheisyys suosittuun hiihtokeskukseen: Kolarissa Ylläs, Kittilässä Levi ja Kuusamossa Ruka. Perinteisten kesämökkikuntien joukossa korkeimmat varausasteet Airbnb-mökeille olivat viime vuonna Somero – 80 %, Mäntyharju – 71 %, Asikkala – 68 % ja Posio – 68 %.

Miten Airbnb toimii

Airbnb-majoittaja tekee itse ilmoituksen mökistään ja päättää itse majoituksen hinnan. Sopivaa hintaa omalle mökille kannattaa tutkia vertailemalla samankaltaisia kohteita Airbnb:ssä. Majoituksen hintaan voi myös laittaa lisämaksun siivouksesta tai esimerkiksi lisävieraista. Airbnb:llä on vaihtoehtona myös dynaaminen hinnoittelu joka muuttaa hintaa esimerkiksi kysynnän ja paikallisen saatavuuden mukaan.

Majoittajana voit hyväksyä tai hylätä mökkiä varaavan vieraan. Kun hyväksyt vieraan, Airbnb veloittaa vieraalta majoituksen hinnan. Maksu tilitetään mökin omistajalle vuorokauden kuluessa vuokralaisen sisäänkirjautumisesta. Maksun voit saada valinnan mukaan tilisiirtona tai PayPalin kautta. Kummatkin osapuolet voivat reklamoida jos ongelmia ilmenee, ja Airbnb:n asiakaspalvelu ja reklamaatio kanava toimii hyvin ja voit luottaa reiluun peliin. 

Vuokrakohteen ilmoittaminen Airbnb:ssä on ilmaista, mutta Airbnb veloittaa jokaisesta varauksesta kolmen prosentin palvelumaksun summasta. Airbnb perii myös vieraalta 6–12 prosentin palvelumaksun. Vieraan maksama prosentti pienenee kokonaissumman kasvaessa.

AIrbnb-palvelussa majoittajat että majoittujat arvioivat toisiaan asteikolla 0-5. Kannattaa valita vieras, joka on saanut hyviä arvioita muilta majoittajilta. Airbnb vaatii majoittajilta yli 4,8 pisteen keskiarvoa, joten oman vuokrakohteen ja palvelun laatuun kannattaa panostaa useasta syystä.

Airbnb:n risut ja ruusut

 • Ilmoittaminen palvelussa on ilmaista
 • Näet vieraan aiemmin saamat arviot
 • Voit hyväksyä tai hylätä vieraan 
 • Airbnb:n asiakaspalvelu ja reklamaatiokäytäntö ovat hyvät
 • Selkeä ja reaaliaikainen varauskalenteri
 • – Airbnb veloittaa 3% palvelumaksua majoittajalta

Lomarengas – kokenut ja tunnettu täyden palvelun mökkivuokraaja toimii välityspalkkiolla

Kotimainen vuokramökkien välityspalvelu Lomarengas on toiminut jo vuodesta 1967 saakka.  Lomarenkaalla on valikoimassaan lähes viisituhatta kohdetta ympäri Suomen. Valikoimaan kuuluu eritasoiset vuokramökit, huvilat ja lomahuoneistot koko Suomessa.

Vuokranantajan kannalta Lomarengas on turvallinen ja luotettava vaihtoehto, koska sekä vuokraaja että vuokranantaja noudattavat selkeitä ja yhtenäisiä varausehtoja. Mahdolliset ongelmatilanteet hoituvat Lomarenkaan kautta. Lomarengas veloittaa kokonaispalvelustaan 10-20% välityspalkkion.

Lomarenkaan risut ja ruusut

 • Lomarengas on kokenut toimija ja sillä on luotettava maine
 • Palvelussa on hyvät ja selkeät varausehdot joista sekä mökin omistaja että vuokralainen hyötyvät
 • Selkeä ja reaaliaikainen varauskalenteri
 • Lomarengas hoitaa mökin markkinoinnin, asiakaskontaktin ja veloituksen 
 • – Välityspalkkio on melko korkea

Monipuolinen Nettimökki – laita mökki vuokralle välityspalkkiolla tai maksullisella ilmoituksella

Nettimökki-palvelussa on tällä hetkellä noin 3000 vuokramökkiä huvilaa ja loma-asuntoa. Nettimökin ilmoituksen voit saada näkyviin myös Nettivuokraus.fi -sivustolle.

Kattavasta majoitus valikoimasta löytyy sekä yksityisten omistuksessa olevia mökkejä sekä majoitustoimintaa harjoittavien yritysten kohteita. Nettimökin valikoima on maantieteellisesti ja tasollisesti laaja. Tarjolla on hyvin erilaisia mökkejä melkeinpä kaikilta Suomen mökkipaikkakunnilta. Suosittuja alueita Nettimökissä ovat pohjoisen hiihtokeskukset, kuten Levi, Ruka ja Ylläs. 

Nettimökin + Nettivuokraus.fi:n yhteisilmoituksen välityspalkkio on 15% ja yli 200€ ylittävästä vuokraosuudesta 10%. Ilmoittaminen on ilmaista ja välityspalkkio peritään toteutuneiden vuokramäärien mukaisesti.

Voit myös ilmoittaa ainoastaan Nettimökki.fi -sivulla hintaan 299 euroa per  vuosi, ja silloin ei välityspalkkiota peritä vuokrauksista lainkaan. Jos sinulla on useampi mökki-ilmoitus palvelussa, hinta laskee määrän noustessa.

Nettimökki – risut ja ruusut

 • Kattava palvelu sisältää markkinoinnin, tarjoukset ja laskutuksen
 • Reaaliaikainen varauskalenteri ja oma hallintapaneeli
 • Nettimökillä on erilaisia vaihtoehtoja vuokranantajalle ilmoitusmaksusta provisioon
 • Maltillinen välityspalkkio

Laadukkaan valikoiman Mökkivuokra.fi – laita premium-mökkisi vuokralle vahvan markkinointikumppanin avulla

Mökkivuokra.fi on melko uusi mökkivälityspalvelu, jonka kautta voit vuokrata omistamasi mökin, huvilan tai loma-asunnon eteenpäin. Mökkivuokra.fi on kansainvälisiä loma-asuntoja välittävän Villada Travel Group Oy:n perustama palvelu joka välittää laadukkaita korkeamman hintaluokan premium lomamökkejä ja -huviloita. Kohteen taso tarkistetaan etukäteen kuvista ja kohteen kokonaisuus ja tyyli ratkaisee otetaanko mökki nyt jo 950 mökin koko ajan kasvavaan valikoimaan.

Mökkiäsi markkinoidaan samanaikaisesti sekä suomenkielisellä Mökkivuokra.fi -sivustolla (80%) sekä englanninkielisellä Cottagefinland.fi -sivustolla. Mökkivuokra.fi -sivun kautta tavoitat omistaja Villadan laajan verkoston, jossa on kymmeniä tuhansia potentiaalisia vuokraajia.

Vuokralaisten yhteydenotot tulevat suoraan vuokranantajalle sähköpostiin, jonka jälkeen kommunikointi tapahtuu suoraan sähköpostitse tai puhelimitse asiakkaan kanssa. Päätät aina itse hyväksytkö varauksen vai et.

Palvelun hallintapaneelin kautta hallitset oman kohteen tietoja, kuvia, varaustilannetta ja hintoja. Pääset keskustelemaan asiakkaan kanssa ennen varauksen tekoa jolloin molemminpuolinen luottamus syntyy jo varausvaiheessa.

Tämän palvelun osaaminen on kohteiden markkinointi ja varsinkin kohdennettu markkinointi sosiaalisessa mediassa ja Googlessa. Tehokas ja kohdennettu markkinointi tavoittaa hyvin potentiaaliset vuokralaiset, ja varmistaa että kohteesi on laadukasta mökkiä etsivien löydettävissä.

Mökkivuokra.fi:llä on käytössä kolme eri hinnoittelumallia. Jos mökkiä vuokraa välityspalkkiota vastaan on komissio noin 15% vuokrahinnasta, ja jos mieluummin maksaa vuosimaksun se on noin 800-1000 euroa vuodessa. Yrityksille ja monen kohteen ammattimaisille vuokraajalle on myös tekninen integraatiomahdollisuus.

Mökkivuokra.fi risut ja ruusut

 • Kuratoitu valikoima korkealaatuisia premium-mökkejä ja -huviloita joita markkinoidaan aktiivisesti ja kohdennetusti
 • Sopii korkealaatuiselle mökille tai huvilalle
 • Reaaliaikainen varauskalenteri
 • Voit itse hyväksyä tai hylätä potentiaalisen vuokralaisen
 • Vaihtoehtoina vuosisopimus tai komissiopohjainen välitysmalli
 • – Ei sovellu perus kesämökin vuokraamista harkitsevalle
 • – Hoidat itse kontaktit vuokralaisiin ja vuokrien veloitukset

Ilmaiset ilmoituskanavat Tori.fi ja Facebook

Sosiaalinen media, lähinnä Facebook, sekä ilmainen osta-ja-myy palvelu Tori.fi ovat suosittuja mökkivuokraajien kanavia. Ilmoittaminen on ilmaista, ja näkyvyys on yleensä hyvä. 

Kummassakin kanavassa voi väijyä myös epärehellisiä vuokraajia sekä vuokranantajia. Jos aiot laittaa mökin vuokralle tätä kautta, varmista aina vuokralaisen henkilöllisyys ja maksu etukäteen. 

Torin ja Facebookin risut ja ruusut

 • Ilmoittaminen on ilmaista
 • Laaja näkyvyys kohderyhmässä joka etsii vuokramökkiä
 • Et maksa ilmoittamisesta etkä myöskään välityspalkkiota tai komissiota
 • – Kukaan ei valvo vuokratapahtumia 
 • – Kohdettasi ei markkinoida, vaan se on pelkästään listattuna sivustolla
 • – Hoidat koko mökin vuokraus-, maksamis-, ja järjestelyprosessin itse

Huolimatta siitä, laitatko mökin vuokralle omin voimin tai kumppanin avulla, on vajaakäytöllä olevan tai tyhjillään seisovan mökin vuokraaminen hyvä tapa saada lisäansiota melko vähälläkin vaivalla.

Pääkuva: Ninara

Leave a Comment