Kylmän mökin lämmitys talvella.

Lumi mökki takka

Monilla jää mökillä käyminen vähemmälle sen jälkeen, kun enimmäkseen kesämökkinä käytetty tönö on laitettu syksyllä talviteloille. Mikäli mökillä tulee kuitenkin talvella käyntiä niin kylmän mökin lämmitys kannattaa tehdä maltilla.

Muutamia asioita on hyvä huomioida, jotta mökki pysyy kunnossa vastakin. Kun mökki on ollut pitkään kylmänä, ei kannata päätä pahkaa tunkea halkoa pesään, vaan kylmän mökin lämmitys talvella tulee hoitaa rauhallisesti ja järkevästi.

Takka ja puukiuas vaativat huolenpitoa. Niitä tulee ensinnäkin esilämmittää, koska hormeihin on voinut kerääntyä kosteutta. Kosteus puolestaan voi höyrystyä täydellä tulella, jolloin savut tupsahtavat sisätiloihin. Vieläkin ikävämpää on se, jos tulipesässä on sytytetty enemmänkin puita palamaan ilman esilämmitystä – jos roihu synnyttää liian voimakkaan lämpöeron aivan yhtäkkiä, saattaa hormi tai koko takka rikkoutua.

Esilämmitys ei ole mitään rakettitiedettä. Tulipesässä voi polttaa vaikkapa hieman paperia. Jos savut tulevat sisälle, on hormi todennäköisesti tukossa. Tärkeää on kuitenkin se, että lämmittäminen tapahtuu pikkuhiljaa. Jotkut ovat käyttäneet esilämmityksessä myös sähkölaitteita, kuten auton sisätilan lämmitintä. Ehkäpä hiustenkuivaajallakin voisi onnistua?

Muistathan myös, että puulämmitteiset kiukaat ja niiden hormit voivat kokea saman kohtalon.

Mökin lämmitys

Takan kunto

On myös mahdollista, että ajan saatossa takan kunto on heikentynyt. Siksi takan kunto kannattaa ja pitää tarkistaa varsinkin pidempien taukojen jälkeen, mutta takan kunnosta kannattaa pitää huolta aktiivisesti. Nuohousta ei kannata jättää tekemättä mökeilläkään. Jokaisesta mökkikunnasta tai ainakin kunnan lähialueelta  löytyy varmasti nuohooja. Jos nuohous jää tekemättä, kasaantuu hormiin nokea ja pikeä. Ne ovat vaaratekijöitä ja voivat olla pääsyynä hormipalon syttymiselle.  

Takkaa lämmitetään esilämmityksen jälkeen parilla kuivalla puulla alkuun ja samalla tarkistetaan että lämpö tasaantuu uunissa. Esilämmityksenkään jälkeen ei tulipesän täyttäminen puulla ola järkevää, koska hormi ja takka ovat vielä tässä vaiheessa kuitenkin kylmiä. Jos tulipesässä roihahtaa kunnon tulet, voi hormi ja takka saada halkeamiakuumuuden vuoksi. Jopa muurikin voi vaurioitua tällaisen hätäilyn vuoksi.

Kun takkaa on tarpeeksi ja tasaisesti lämmitelty, kylmän mökin lämmitys talvella voi alkaa tavalliseen tapaan. Tulipesään voi laittaa hyväksi havaitun määrän puita pari kertaa päivässä, sillä varaavat takat eivät vaadi sen enempää. Jos puita polttaa koko päivän, voi mökistä tulla epämiellyttävän kuuma. Liiallisella lämmittämisellä takan kunto heikkenee samalla nopeammin.

Pidä mökki talvella kunnossa

Samalla kun takkaan saa tulen, on järkevää tarkistaa mökin kunto muutenkin. Mökin katon kunto ja piippu on hyvä syynätä, jos se vain lumen alta onnistuu. Katolta on toki hyvä pudottaa lumet pois, mutta vain jos on mahdollista käyttää turvavälineitä. Jos on mahdollisuus käyttää ammattilaisia, tee se.

Muussa tapauksessa putoamissuojauksen käyttö on ehdottoman tärkeää. Lunta ei kannata myöskään kolata aivan kokonaan pois, sillä ohut lumikerros myös suojaa kattoa. Alas pudottua lunta ei kannata jättää sulamaan, jos lumi on pudonnut sokkelin viereen. Lumet on parempi siirtää samalla muutenkin mökin seinien vierestä ainakin kolmen metrin päähän, ellei kauemmaskin. Sulaneet lumet voivat aiheuttaa omalta osaltaan kosteusvaurioita.

Lähtiessä tulee tarkistaa, että vesiputket ovat tyhjinä. Jos mökillä on vettä käyttäviä kodinkoneita, tulee niistäkin vedet poistaa. Jotta kosteuden saa poistettua mökistä, on järkevää jättää takkojen ja muiden pellit sekä ilmanvaihtoon tarkoitetut “räppänät” hieman auki.

Peruslämmin mökki talvella pitää huolen siitä, että vesiputket eivät jäädy herkästi. Samalla tällaisen lämmön ansiosta sähkölaitteet eivät vaurioidu. Peruslämmön optimaalinen arvo on sähkölaitteitakin ajatellen kymmenisen astetta, vaikka usein peruslämmöksi suositellaan 5 astetta.

Leave a Comment