Kevät koittaa ja minnepä muualle kuin mökille vetää ihmisen mieli. Perehdytään tällä kertaa turvalliseen lomailuun vapaa-asunnolla ja sen ympäristössä. Mökin nuohous kuuluu osana mökin keväthuoltoa ja nuohooja kannattaakin tilata heti kauden alussa.
Suomessa nuohous vapautui 01.07.2019. Käytännössä jokaisen alueen oma piirinuohooja ei enää ota automaattisesti yhteyttä, vaan kiinteistön omistajan pitää itse kutsua nuohooja paikalle. Ennen nuohouksen suoritti alueen piirinuohooja ja pelastuslaitoksen vastuuna oli tarkistaa/muistuttaa, että paloturvallisuus mökillä on kunnossa! Nuohous vapautui, mutta työn saa suorittaa yhä vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Pelastuslaki velvoittaa nuohoamaan vapaa-ajan asuntojen savuhormit ja tulisijat aina kolmen vuoden välein. Jos mökillä vietetään aika useammin, myös nuohous kannattaa suorittaa vaikka vuosittain. Tilanteessa, jossa vapaa-ajan asunnolla ei ole käyty vuosiin kannattaa tehdä perusteellinen turvallisuustarkastus ennen laitteiden käyttöönottoa.
Nuohottu mökki on turvallinen mökki
1. Nuohous on välttämätöntä, jotta tulisijat ja hormit toimivat paloturvallisesti
2. Nuohoaminen estää tehokkaasti nokipalojen syntymistä
3. Nuohottu tulisija on energiatehokas ja taloudellinen
4. Pelastuslaki velvoittaa kiinteistön omistajaa tilaamaan nuohouksen säännöllisesti, joka vapaa-ajan asunnossa tarkoittaa vähintään kolmen vuoden välein
5. Nuohous on edullista ja edistää terveyttä
![](https://www.mokilla.fi/wp-content/uploads/2022/04/mökin-huolto-1024x683.jpg)
Muita vinkkejä turvalliseen mökkeilyyn
Toisinaan mökillä olevat ikääntyneet laitteet voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Mökillä kosteus ja lämpötila vaihtelevat vaikuttaen myös laitteiden toimintaan. Seuraavassa muutamia ohjeita mukavaan lomailuun.
1. Erilaisia sähkölaitteita, kuten mikroa, radiota ja tv:tä ei saa ottaa käyttöön ennenkuin huoneen lämpötila on kohonnut + 20 asteeseen. Lämpöpattereissa olevan kosteuden pitää kuivua, joten ne pitää ensin lämmittää 5-10 asteeseen, jotta kosteus voi kokonaan haihtua. Sähkökaapit pitää myös avata ja tuulettaa, jotta kosteus voi poistua.
2. Lämmittäminen kannattaa aina aloittaa varoen, eli pienellä puumäärällä ajan kanssa. Nokipaloja tapahtuu Suomessa vuosittain noin kolmesataa tapausta. Hormi voi ylikuumentua tuottaen mustaa savua, kipinöitä ja liekkejä. Kyseistä tilannetta varmasti jokainen haluaa välttää. Nuohooja poistaa hormeihin kerääntyneen pien ja noen sekä tarkastaa hormien kunnon. Mökin omistaja voi tehdä etukäteen nuohoojan työn turvalliseksi, pitämällä rakennuksen katon ja sinne johtavat tikkaat hyvässä kunnossa.
3. Mökkeily tarkoittaa aina myös mukavaa puuhailua mökin ympäristössä. Mökillä grillataan, otetaan aurinkoa, pelataan pallopelejä, mennään uimaan tai ihan vain rentoudutaan. Kuitenkin vapaa-ajan asunnon ympäristöä siivotaan myös polttamalla risuja ja toisinaan kulottamalla heinikkoa. Tiesithän, että avotulta ei saa milloinkaan tehdä liian lähelle alueella olevaa kiinteistöä tai polttopuupinoa. Tuulinen ilma tai kuuma, kuiva maa saattaa levittää tulta hyvinkin nopeasti. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa, ei avotulta saa sytyttää. Ethän myös koskaan jätä hiipuvan nuotion jäljiltä kuumaa tuhkaa palamaan itsekseen, sillä se voi pysyä todella lämpöisenä useita tunteja. Nuotion sammumista voi edistää kastelemalla nuotiota.
4. Tutki sähköjohdot ja kaapelit. Talven jäljiltä kannattaa tutkia myös kaikki sähköjohdot ja kaapelit. Luonnossa liikkuu erilaisia jyrsijöitä, jotka ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoa pitkän talvikauden aikana. Pienikin ongelma pitää aina korjata ammattitaitoisen sähköasentajan avulla.
5. Mökki kannattaa heti aluksi siistiä, tuulettaa sekä pyyhkiä pois kaikki pölyt ja hämähäkinseitit. Lämminvesivaraajan päälle kytkeminen varoen, eli veden pitäminen vähintään 65-asteisena poistaa harmillisen Legionella- bakteerin aiheuttaman riskin. Pakastinta ei tule käyttää alle +5 -asteen huonelämpötilassa.
6. Noudata varovaisuutta kaasulaitteiden kanssa. Vapaa-ajan asunnolla olevien kaasulieden- ja pullojen huoltaminen on tarkkaa puuhaa. Huoltamaton laite voi muodostaa häkää, jonka lisäksi kaasu on erittäin räjähdysherkkää. Tarkista aina myös letkujen ja liitosten kunto.
Puusaunan lämmittäminen on tarkkaa puuhaa
Sauna kuuluu ehdottomasti kesään ja mökkeilyyn, mikään ei ole sen ihanampaa! Saunan lämmityksessä on kuitenkin aivan omat sääntönsä, kuten verkkaiseen tahtiin lämmittäminen ja tulen huolellinen käsittely ovat ne ykkösasiat. Tulipesästä otetut tuhkat kannattaa heti siirtää palamattomaan, kannelliseen astiaan. Jos tupakoit, tupakat voi laittaa myös vedellä täytettyyn tai kannella varustettuun purkkiin.
![](https://www.mokilla.fi/wp-content/uploads/2022/04/palosammutin-takka-1-1024x683.jpg)
Varaudu vahinkojen varalle
Huolellisuus on vapaa-aikana se yksi tärkeimmistä asioista, mutta silti joskus jotakin saattaa tapahtua. Tulipalojen varalle on hyvä valmistautua jo ennalta. Mökiltä pitää löytyä toiminnassa olevat, tarkastetut palo- ja häkävaroittimet. Alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite ja käsisammutin kannattaa laittaa helposti saataville, näkyvälle paikalle. Sammutuspeite kehoitetaan sijoittamaan ruoanvalmistuspaikan lähistölle, josta se on heti saatavilla.
Kesämökit ja vapaa-ajan asunnot sijaitsevat yleisesti vesistöjen lähistöllä. Käytännössä siis kaukana lähimmästä pelastuslaitoksesta, josta paikan päälle tuleminen saattaa kestää kauan. Tärkeää on jo ennalta sekä ladata matkapuhelimeen Hätäkeskuslaitoksen 112 -sovellus että painaa mieleen mökin osoite ja sijainnista kertovat koordinaatit.
Vakuutus tuo turvaa kaikissa tilanteissa
Vapaa-ajan asunnolle kannattaa ehdottomasti ottaa oma vakuutus erilaisten vahinkojen, myrskytuhojen tai varkauksien varalle. Kotivakuutukseen voi helposti lisätä myös vapaa-ajan asuntoa koskevan vakuutuksen. Mökkivakuutukseen kuuluvat myös kiinteistön irtaimisto, piha- ja piharakennelmat. Mökiltä lähtiessä kannattaa tarkistaa mökki sisältä ja ulkoa, kuten myös mökin ympäristö. Lukita mökin oven ja muistaa ottaa sisätiloista sekä kaikki sähkölaitteet pois toiminnasta että töpselit pois pistorasioista. Turvallista mökkielämää on mukava jatkaa myös seuraavana kesänä, kun mökille on hankittu murtohälytin ja työkalut, vene sekä muu irtaimisto on suojattu huolella.