Vapaa-ajan- ja kesämökin ilmanvaihtoa ei sovi laiminlyödä, vaikka kyseessä olisi vähän vanhempikin rakennus. Ilmanvaihto tuo toimiessaan puhdasta korvausilmaa ja vie ulos kosteuden sekä epäpuhtaudet.
Kesämökkiä tulee huoltaa myös ilmanvaihdon osalta, sillä jos ilmanvaihtuminen ei toimi tarvittavalla tavalla, on odotettavissa esimerkiksi kosteusvaurioita ja pahimmillaan homeen muodostumista. On myös mahdollista, että riittämättömän ilmanvaihdon vuoksi mökin rakenteisiin tulee vaurioita ihmisen hiilidioksidista sekä päästöistä, joita voi tulla rakennusmateriaaleista.
Hirsimökin ilmanvaihto – itsestään hengittävät mökit
Hirsimökkien kerrotaan hengittävän itsestään, joka pitää toki osittain paikkaansa, sillä niissä on usein painovoimainen ilmanvaihto. Tämä tarkoittaa sitä, että poistoilma kulkee uunien hormien kautta ja sisään ilmaa saadaan muunmuassa ikkunan raosta ja rakennuksen vuotokohdista – tai sitten korvausilmaventtiileistä.
Jos tätä ei ole otettu huomioon mökkiä remontoidessa, on luonnollinen ilmanvaihto voitu pahimmillaan pilata tiivistämällä ikkunoiden rakoja ja mökin ulkovaipan vuotokohtia. Näin voi käydä, jos mökki on haluttu ympärivuotiseksi ja lämpimäksi vapaa-ajan asunnoksi. Jos kuitenkin korvausilmakanavatkin on peitetty samalla, voi mökki olla kohta vaarallinen terveydelle.
Ilmansuodattimilla eroon allergiaoireista
Ikkuna-aukkoihin kiinnitettävät ilmansuodattimet voivat kuitenkin suodattaa pienhiukkasia sekä allergiaa aiheuttavia allergeeneja. Hyvin valitut ilmansuodattimet ovat varteenotettavia ostoksia allergiaoireisille, joten niihin kannattaa panostaa.
Parhaimmat ilmansuodattimet estävät myös siitepölyn pääsemisen mökin hengitysilmaan. Epäpuhtaudet tarttuvat ilmansuodattimen kuituihin, niihin ladattujen sähköisen varauksen ansiosta. Laadukkaissa suodattimissa ilmaa pääsee suodattimen läpi sisätiloihin, samalla kun pienhiukkaset, epäpuhtaudet ja siitepöly jäävät kiinni kuituihin. Suodattimien valmistajat lupailevat tuotteidensa toimivan silloinkin, kun mökki sijaitsee keskellä heinäpeltoa.
Ilmansuodattimet tulee kuitenkin vaihtaa aika ajoin. Jos suodatin tukkeutuu, se heikentää olennaisesti ilmanvaihtoa. Suodattimia kannattaa vaihtaa kerran tai kaksi vuodessa.
Kuinka toimii sähköttömän mökin ilmanvaihto?
Sähköttömillä mökeillä takan ja uunin luukut on järkevää jättää auki. Hormeissa voi joskus olla painovoimainen poistokanava, jolloin se hoitaa ilman virtauksen pois kätevästi. Suomalaisissa mökeissä on yleistyneet aurinkoenergialla toimivat laitteet ja näihin kuuluu myös poistopuhaltimet, jotka eivät ole päällä koko aikaa.
Jos mökillä on sähköt, kannattaa tällöin pohtia koneellista tehostusta. Poistopuhaltimet tai sitten minikokoiset ilmanvaihtolaitteet ovat sopivia tällaiseen ratkaisuun. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tuloilmavirrat ja poistoilmavirrat tulisi olla tasapainossa.
Homeen haju ja tunkkaisuus mökissä on hälytysmerkki
Jos ilmanvaihtoa ei hoideta kuntoon, tämän huomaa varsinkin talvella, jolloin sisäilma tuntuu tunkkaiselta sekä kostealta. Kuten hyvin tiedetään, on jatkuvat kosteus myrkkyä rakennuksille ja niin se on myös kesämökeille. Homeen haju kertoo esimerkiksi siitä, että kosteus on ehtinyt jo aiheuttaa hometta rakenteisiin. Homeesta pois pääseminen on sitten vaikeampi asia ja sisäilmaongelmaisilla ei välttämättä ole enää mahdollisuutta tulla rakenteiltaan vaurioituneeseen kesämökkiin.
Ilmanvaihdon tulisikin olla riittävää koko vuoden ajan, jotta mökin terveys pysyy kunnossa. Tunkkaisuudesta voidaan vielä päästä eroon tuuletuksella, mutta siihenkään ei välttämättä yksi päivä riitä. Moni mökkeilijä luottaa vanhaan kunnon ikkunatuuletukseen, mutta se ei välttämättä riitä tuottamaan hyvää hengitysilmaa yön ajaksi.
Katso Remontti-Reiskan vinkkivideo painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseen.
Muistilista mökin ilmanvaihdosta ja korvaus- ja poistoilmaventtiileistä
Jotta mökin ilmanvaihto toimisi oikealla tavalla, kannattaa muistaa seuraavat asiat, ennen kuin tilaa täysremontin.
- Älä sijoita korvausilmaventtiilejä poistoilmaventtiilien, takkojen ja muiden tulisijojen lähelle
- Sijoita korvausilmaventtiilit tupaan ja nukkumistiloihin
- Sijoita poistoilmaventtilit vessaan, keittiöön ja pesuhuoneeseen
- Yhdessä huoneessa ei saa olla sekä korvausilmaventtiiliä ja poistoilmaventtiiliä
- Sijoita korvausilmaventtiilejä yksi noin 20 neliömetriä kohden
- Sijoita korvausilmaventtiilit korkealle – esimerkiksi ikkunoiden yläpuolelle tai lähelle katonrajaa
- Jätä korvausilmaventtiilit auki myös silloin, kun mökki ei ole aktiivikäytössä
- Jätä tulisijan hormin savupelti hiukan raolleen – syntyvä imu vetää ilmaa ulos mökistä