Savustettu naudan brisket on slow foodia parhaimillaan

brisket suomi

Naudan brisket, eli naudan rinta, on pitkän ja hitaan kypsennyksen vaativa suurisyinen ja rasvainen ruhonosa. Brisket on naudan eturintaa ja se koostuu kahdesta lihaksesta; rasvaton osa, eli flat, ja rasvainen osa, eli point. Lihan pinnalla kuuluu olla reilu kerros makurasvaa ja se sopii erinomaisesti hitaaseen savugrillaukseen.

Smoked barbeque brisket on grillimekka Teksasin kansallisruokaa. Teksasilainen brisket savustetaan aina grillillä, ja sen koko on teksasmaisen suuri – se voi olla jopa 4-6 kilon kokoinen.Teksasilainen brisket savustetaan mesquite lastuilla, ja se maustetaan usein rubilla jossa on muscovadosokeria, chiliä, cayenne-pippuria, paprikaa sekä sipuli- ja valkosipulijauhetta.

Brisket mökki

Näin syntyy maukas naudan brisket grillissä.

Tarvitset kaasugrillin, lämpömittarin ja savustusboksin, sekä laadukkaan naudan brisketin, mielellään noin kaksikiloisen, sekä haluamaasi mausteseosta. Ja kaksi päivää aikaa!

Päivä 1
Valmistele ensin liha. Poista pinnasta rasvaa jos sitä on liikaa tai jos siinä on kovia kohtia. Jätä kuitenkin tarpeeksi pehmeää makurasvaa lihan pintaan. Hiero pintaan haluamaasi mausteseosta. Sopivia barbeque rub -mausteseoksia löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista. Laita liha kannelliseen astiaan tai muovipussiin.  Anna lihan maustua jääkaapissa yön yli.

Laita reilun litran verran savustuslastuja veteen likoamaan yön yli.

Päivä 2
Seuraavana päivänä valmistelet ensin savustimen ja  grillin. Lämmitä grilli keskilämmölle. Lisää savustusboksiin 3-4 dl liotettuja savustuslastuja ja laita se grilliin. Voit lisätä savustuslastuja tarpeen ja maun mukaan. Katso että lämpötila pysyy tasaisena.

Laita brisket grilliin ja anna savustua noin 100-150 asteessa. Hidas savustaminen tekee lihasta maukasta ja mureaa. Noin kahden kilon brisket vaatii noin 5-6 tuntia grillissä.

Lopuksi ota liha grillistä, kääri folioon ja pyyhkeeseen ja anna vetäytyä 1,5-3 tuntia. Viipaloi ja nauti!

Kuva: Luis Santoyo on Unsplash

Leave a Comment