Sienestys kiehtoo monia ja siihen löytyy kiinnostusta niin aikuisilta kuin lapsiltakin mutta sienten tunnistaminen voi olla välillä hankalaa, varsinkin kun ruokasienien tunnistamisessa täytyy olla erityisen tarkkana.
Tästä ei kannata lannistua sillä teknologiaa voi käyttää apuna sienten tunnistamisessa. Mokilla.fi testasi viikonlopun aikana 3 erillaista sienten tunnistus sovellusta ja niistä todella voi olla apua niin aloittelevalle sienestäjälle kuin kokeneemmallekin konkarille.
Testasimme kolmen sienisovelluksen käyttöönoton helppoutta, sovellusten toimivuutta sekä tietenkin sitä, kuinka hyvin ne tunnistivat erilaiset sienilajit. Käytimme vertailuun kolmea eri sienilajia: keltavahvero eli kantarelli, isohapero ja suppilovahvero. Näiden lisäksi kokeilimme, kuinka hyvin sieniappit tunnistavat erikoisemmat sienet.
Jokainen sienisovellus varoittaa siitä, että niillä on vain noin 80 % tunnistavuus, eikä koskaan pidä luottaa 100 % siihen, vaan jos yhtään epäröi sienen tunnistamista, täytyy neuvoa kysyä ammattilaiselta, tai jättää tunnistamattomat sienet metsään. Yle:n uutisen mukaan sienimyrkytys vie kymmeniä ihmisiä sairaalaan vuosittain ja vakavia tapauksia on muutamia, joten ehdottomasti kannattaa olla tarkkana siinä, mitä sieniä mukaansa poimii.
Ensimmäisenä testissä oli ShroomID. Tämä sienisovellus lupaa tunnistavansa sienet yli 80 % varmuudella ja tuntee jopa 1080+ lajia. Sovellus lupaa toimivansa myös ilman internet-yhteyttä, mikäli olet syvällä metsässä, missä internet ei välttämättä toimi. Sovelluksesta on saatavilla ilmainen kokeiluversio, ShroomID Pro:n jonka hinta on 1,99 €/kk.
+ Käyttöönotto helppoa
+ Tarjoaa hyvät ohjeet sienten kuvaukseen jotta tunnistaminen onnistuisi mahdollisimman tarkasti
+ Helppokäyttöinen ja toimii ongelmitta
+ Sienen tunnistuksen jälkeen pääset suoraan klikkaamaan Wikipediaan, jossa lisätietoa kyseisestä sienestä; onko se ruokasieni, löytyykö myrkyllisiä lajeja jne.
– Sovellus vain englanniksi
– Sienten tunnistusprosentti hyvin vaihteleva
Tämä sienisovellus tunnisti isohaperon 100 % varmuudella, kantarellin 74 % ja suppilovahveron 66 % varmuudella, mikä oli hieman yllättävää, sillä ottamamme kuvat olivat hyvin tarkkoja ja toki toivoimme että tunnistusprosentti olisi parempi. Erikoisemmat sienet sovellus tunnisti vieläkin huonommalla prosentilla. Jos emme olisi tienneet ennalta mitkä sienet ovat kyseessä, olisivat ne luultavasti jääneet poimimatta, ainakin sienisovelluksen tulosten perusteella.
Toisena testissä oli Sieniopas. Nimensä mukaisesti kyseessä on suomalainen sieniappi, johon sienikirjailija Lasse Kosonen on tuottanut sisällön. Sovelluksessa on 200 lajin kuvat ja tiedot. Sovellus on maksullinen 4,99 €/vuosi.
+ Suomenkielinen sovellus
+ Sienilajien tiedoissa näkyy heti, onko ruokasieni vai ei
+ Sienilajien tiedoissa näkyy, kuinka ne tulisi valmistaa, mikäli kyseessä ruokasieni
– Käyttöönotto oli hämmentävä, ei minkäänlaisia ohjeita
– Sovellus hieman tökerö ja hankala käyttää. Valitset sienen värin, muodon, pinnan, pintarakenteen ja alapinnan, jonka jälkeen ehdottaa eri vaihtoehtoja kuvineen ja yrität sitten verrata, onko kyseessä jokin näistä sienistä.
Tässä sienisovelluksessa oli hyvät kuvat ja perus ruokasienet pystyimme kyllä tunnistamaan kuvien perusteella, mutta jos emme olisi tunteneet sieniä ennalta, olisi niitä ollut ilman nimiä erittäin hankala etsiä sovelluksen hakuehdoilla. Esimerkiksi sienen muodon ja pinnan valinnassa piti olla erittäin tarkkana tai sovellus antoi täysin vääränlaisia ehdotuksia.
Kolmantena testissä oli Seek by iNaturalist. Sovelluksella voi sienten lisäksi tunnistaa kasveja ja eläimiä. Sovelluksessa on hauskoja haasteita, joita voi toteuttaa vaikka yhdessä perheen kanssa. Tarjoaa siis tunnistusavun lisäksi myös hauskaa ajanvietettä. Sovellus on ilmainen.
+ Suomenkielinen
+ Helppo ja nopea käyttöönotto, ei vaadi missään vaiheessa rekisteröitymistä
+ Hauskoja toimintoja kuten haasteet; voi lisätä perheiden yhteistä aikaa luonnossa
+ Helppokäyttöinen ja selkeät ohjeet eri toimintoihin
– Epävarma – tunnisti sienistä varmuudella ainoastaan kantarellin. Muissa; ”Seek ei pystynyt tunnistamaan tarkkaa lajia”
– Suuresta osasta sienilajeja ei anna tarkempia tietoja, vain joistain tunnetuimmista.
Tämä sovellus tunnisti kyllä testimme sienet hyvin, mutta tunnistuksen yhteydessä tuli teksti, ettei pystynyt tunnistamaan tarkkaa lajia. Tämä tietysti luo tunnistamiseen epävarmuutta.
Mielestämme paras näistä sovelluksista oli kuitenkin ShroomID. Sen käyttö oli helppoa ja selkeää, ja vaikka sovellus olikin englanninkielinen, niin sienen tunnistaessaan appiin avautuu linkki Wikipediaan, josta kyseisen sienen tarkat tiedot löytyvät suomeksi. Tässä sovelluksessa on myös eniten lajeja ja vaikka tunnistusprosentit vaihtelivat, niin sovellus kuitenkin tunnisti testaamamme sienet oikein.
Yhteenvetona voisi sanoa, että sienisovellukset ovat hyvänä apuna sienimetsällä, mutta sienitietämystä tulisi silti jonkin verran olla entuudestaan. Jos tunnistaa edes osan sienilajikkeista, niin näillä saa varmasti vahvistuksen sille, mitä sieniä koriin uskaltaa poimia. Jos kyseessä on itselle oudot lajikkeet, en pelkästään näiden appien perusteella niitä metsästä mukaani ottaisi. Ajanvietteenä sienten tunnistaminen appien kanssa on kuitenkin erittäin hauskaa ja helpompaa kuin sienikirjan mukana kantaminen.