Ulkohuussin tyhjennys

Vieraspostaus: Pikkuvihreä – Meripalo Oy

Erityisesti keväällä monilla mökkiläisillään on edessään ulkohuussin tyhjennys edellisen kauden kompostoituneista käymäläjätteistä.

Ensimmäistä kertaa toimenpidettä suorittavalle ajatus pissa ja kakka säiliön tyhjentämisestä ei välttämättä kuulosta houkuttelevalle. Todellisuudessa huussin tyhjennyksen ei keväällä enää tulisi olla vastenmielistä, sillä käymäläjätteen tulisi tähän mennessä olla pääosin ainakin kompostoitunutta multaa. Toki, jos käyttöä on ollut pitkään vielä syksyllä esimerkiksi aina marraskuulle asti ja takana on kylmä talvi, niin silloin tyhjennystä kannattaa ehkä lykätä mahdollisimman pitkälle kohti kesää, jotta ”tavara” olisi mahdollisimman kompostoitunutta.

Ulkohuussin tyhjennyksen voi aloittaa suotonesteiden käsittelystä

Ulkohuussin tyhjennys kannattaa aloittaa suotonestekanisterin tai -suodattimen kuntotarkistuksella.

Ulkohuussin tyhjennys riippuu aina hieman käytössä olevasta kompostikäymälämallista. Useimmiten toimenpide kannattaa kuitenkin aloittaa suotonesteiden käsittelystä. Suotonesteet ovat kompostikäymälästä ulostullutta virtsaa, joka ei ole imeytynyt itse kompostimassaan ja siten haihtunut tuuletuksen kautta puuceen käytön aikana. Tyypillisin tapa kerätä suotonesteet on sille erikseen tarkoitettu kanisteri. Ulkohuussia tyhjennettäessä kannattaa ensin tarkistaa suotonestekanisterin tila: onko se täynnä, ehjä tai ensinnäkään sula talven jäljiltä. Jos suotonestekanisterin on ehjä ja tyhjennettävissä, voi sen sisällön kaataa esimerkiksi täynnä olevaan kompostikäymälään tai 1:5 laimennettuna puille ja pensaille. Huomaathan, että suotoneste on ravinnerikasta ja siksi haitallista vesistöille, joten älä kaada raakaa suotonestettä ympäristöön, jos lähellä on vesistöjä tai pohjavesiä.

Kompostimassan tyhjennys ulkohuussista

Kun suotonesteet on käsitelty, voi ulkohuussin tyhjennyksessä siirtyä kiinteän kompostimassan tyhjennykseen. Kompostimassan tulisi olla täysin hajutonta multaa tyhjennysvaiheessa, jolloin se sopii erinomaisesti mökillä pihamaalle kukkien ja pensaiden maanparannusaineeksi. Kompostikäymälä tyhjennetään alakautta lapiota ja esimerkiksi kottikärryä hyödyntäen, jos käytössä on niin sanottu jatkuvan kompostoinnin kuivakäymälä, kuten esimerkiksi Kekkilän Huussikäymälä. Jatkuvan kompostoinnin käymälää ei välttämättä kannata tyhjentää keväällä kokonaan, sillä erityisesti kompostikäymälän sisällä päällimmäinen kerros saattaa olla vielä osin kompostoitumatonta tuoreempaa käymäläjätettä syksyltä.

Jatkuvan kompostoinnin kompostikäymälöissä ulkohuussin tyhjennys tapahtuu lapiolla käymälälaitteen takaa.

Mikäli ulkohuussi on varustettu kompostikäymälällä, joka hyödyntää eräkompostoinnin periaatetta, kuten esimerkiksi Pikkuvihreän Green Toiletilla, tyhjennetään ulkohuussi vetämällä koko kompostisäiliö ulos huussin takaa istuimen alta. Tässä tapauksessa kompostisäiliötä ei välttämättä tarvitse vielä tyhjentää sen enempää, jos käytössä on tyhjä vaihtosäiliö, jonka voi laittaa täyden kompostisäiliön tilalle. Tästä yksi-sisään yksi-ulos käytännöstä tulee eräkompostoinnin nimitys.

Osa kompostikäymälöistä on kokonaan ulkohuussin takaa ulos vedettäviä, jolloin voidaan vaihtaa tyhjäastia tilalle ja jättää täysinäinen kompostoitumaan.

Viimeistele ja varustele ulkohuussi uuteen mökkikauteen

Ulkohuussin tyhjennys ja käyttöönotto kannattaa viimeistellä esimerkiksi uusimalla puhdas lämpöistuin sekä varmistamalla että kuiviketta on saatavilla.

Kun edellisen mökkikauden käymäläjätteet on kompostoitu ja kierrätetty, kannattaa vielä tarkistaa, että ulkohuussi on kaikin puolin muutenkin kunnossa uutta mökkikautta varten. Tarkista esimerkiksi onko ulkohuussin katteeseen tullut talven aikana vaurioita ja paikkaa tarvittaessa. Kuivikeastia on syytä täyttää tuoreella kuivikkeella. Lämpöistuin voi olla mukavaa vaihtaa uuteen, sillä se tuo aina vähän puhtauden fiilistä huussiin. Yksi tärkeimmistä on myös katsoa, että ulkohuussissa on käsienpesu mahdollisuus, jotta pöpöt ja sairastelut eivät pilaa mökkeilyä kesken kesän.

Jos on olemassa riski, että ulkohuussia joutuu tyhjentämään uudelleen keskellä kesää, voi siihen varautua kasvattamalla kuivakäymälän kapasiteettia. Esimerkiksi suotonestekanistereista voi hyvin olla useita käytössä, jos pissaa tulee paljon kompostikäymälästä. Hyvä idea on varustaa puucee sopivalla mökkipisuaarilla, jota miehet voivat käyttää tarvittaessa. Näin voit helposti keventää kompostikäymäläsi nestekuormaa. Mikäli ulkohuussi on varustettu eräkompostointia noudattavalla kuivakäymälälaitteella, voi olla järkevää hankkia extra vaihtosäiliö kompostille, jottei kesken kesän joudu tyhjentämään raakaa käymäläjätettä pihamaalle.

Leave a Comment