Valvontakamera mökille

valvontakamera mökille

Mökkiä ja loma-asuntoa kannattaa pitää silmällä mahdollisuuksien mukaan. Joka vuosi Suomessakin tapahtuu noin tuhat mökkimurtoa, joiden seurauksena menetetään usein mittavasti omaisuutta.

Tällä hetkellä on markkinoilla kodin ja henkilökohtaisen turvallisuuden valvontaan tarkoitettua tekniikkaa, joka on kuluttajille verrattain huokeaa. Mökkien pihapiirille asennetut riistakamerat, valvontakamerat ja nettiyhteyden kautta toimivat IP-kamerat ovat jo arkipäivää monella vapaa-ajan asunnolla. 

Jos mökillä ei ole verkkovirtaa, on järkevää hankkia akuilla tai paristoilla toimiva kamera. Kameroiden akut tai paristot voivat kestää mallista riippuen useita kuukausia. Joihinkin kameroihin on saatavilla myös virtaa antavia aurinkopaneeleja. 

Sen lisäksi, että laitteet ovat tulleet helpommin saataville ja edullisemmiksi, on teknologian kehitys on myös parantanut merkittävästi laitteiden laatua ja käyttöä. Kameroiden keskeisimpiä ominaisuuksia ovat kuvanlaatu, ohjelmistojen ja laitteistojen käytettävyys sekä tietenkin säänkestävyys. 

Valvontakamerat ovat tarkoitettu murtojen ja kiinteistölle tunkeutumisten paljastamiseen

Valvontakameroita käytetään tallentamaan ja valokuvaamaan murtautumisia, kiinteistölle luvatta tunkeutumisia ja muuta laitonta käyttäytymistä. Valvontakameralla voi toki olla mahdollisuus tallentaa myös villieläinten kuvia, joka on kuitenkin riistakameroiden pääasiallinen tehtävä. Jotkin valvontakamerat siirtävät tietonsa tietokoneeseen tai muihin tallennuslaitteisiin, ja niissä on liiketunnistimet ja yökuvaus.Joillakin valvontakameroilla on kyky erottaa toisistaan kuvat ihmisistä ja autoista. Sen jälkeen kamera voi määrittää automaattisesti, mikä aiheutti liikehälytyksen, ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin.

Valvontalameraa, joka pystyy kommunikoimaan tietoliikenneverkon kautta, kutsutaan IP-kameraksi. IP-kamera tai verkkokamera on laite, joka tarjoaa verkkoselaimella toimivan käyttöliittymän, itsenäisen toimintatilan tietoliikenneverkossa ja oman IP-osoitteen. Kun kirjaudutaan  kameran IP-osoitteeseen ja annetaan kameran hallintatunnukset, kameran antamaa kuvaa voidaan tarkastella miltä tahansa verkkoon kytketyn tietokoneen näytöltä.

Riistakameralla tarkat infrapunakuvat villieläimistä

Riistakamera on yleinen ulkokamera, jota metsästäjät, villieläinten harrastajat ja mökkiläiset käyttävät eläinten toiminnan seuraamiseen. Riistakamera on langaton kamera, joka on asennettu säänkestävään koteloon. Se saa virtansa usein tehokkaasta litiumparistosta. Riistakamera voidaan asentaa esimerkiksi pylvääseen tai puuhun. Se voidaan myös asettaa maahan kolmijalkojen tai kiinnitystelineen avulla. Riistakameran havaitessa liikettä, se ottaa automaattisesti kuvia. Ne tunnistavat liikkeen ympäristön tai infrapunavalon vaihteluista.  

Piilotetun infrapunasalaman ansiosta riistakamerat voivat ottaa kuvia myös pimeässä.   Riistakamerat ovat aiempina vuosina olleet edellä kuvanlaadussa valvontakameroihin nähden, joskin viime vuosina valvontakameroiden kuvanlaatu on parantunut uusissa kameroissa samalle tasolle.

Kameravalvonta ja lakipykälät

Tietyissä olosuhteissa kameravalvonta on tarkoituksenmukaista julkisten ja yksityisten tilojen ja kiinteistöjen valvonnassa, niin myös mökkien. Ennen kuin päätät asentaa kameravalvonnan mökkisi pihapiiriin, on hyvä olla tietoinen Suomen tietosuojalaista, joka määrittelee sen, minkälaista valvontaa kameroilla saa toteuttaa.

Valvonta ei ole sallittua esimerkiksi sosiaalitiloissa, kuten vessoissa, pukuhuoneissa ja taukotiloissa, eikä videovalvonnan käyttäminen yksittäisen henkilön tai tiettyjen työntekijöiden tarkkailuun työssä ole sallittua.  

Tietosuojalain mukaan kaikki tallennetut tiedot, joita voidaan käyttää elävän henkilön tunnistamiseen, ovat henkilötietoja.  Digitaalinen valokuva on siis henkilötieto sekin. Valvonta- tai riistakameraa mökillään käyttävän tulee vakuuttaa, että henkilötietoja käytetään oikeudenmukaisella ja laillisella tavalla.  

Valvontakamera vai riistakamera mökin seuraamiseen?

Vaikka sekä riistakamerat että valvontakamerat ovat erinomaisia mökin turvallisuuden parantamiseen ja valvontaan, niillä on eri tehtävät. Molempia voidaan käyttää kodin, mökin tai maa-alueen turvaamiseen. Niiden erityisominaisuuksien ansiosta ne soveltuvat kuitenkin paremmin tiettyihin käyttötarkoituksiin. 

Ennen kuin syydät rahaa ensimmäiseen näkemääsi kameraan, on olemassa muutamia asioita, jotka tulisi ymmärtää riippumatta siitä, oletko kiinnostunut kodin turvakameroista vai riistan jälkiä jäljittävistä villieläinkameroista.

Jos mökkiä on tarkoitus seurata siltä varalta, etteivät pitkäkyntiset tai tihutöiden tekijät pääse kuin koira veräjästä, on tässä tapauksessa sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettu valvontakamera mökille todennäköisesti paras vaihtoehto. Ne ovat tätä tarkoitusta varten suunniteltuja, jolloin niiden ominaisuuksissa on valmiina toimintoja, jotka auttavat luvattomien tunkeutujien paljastamisessa. 

Riistakamerat ovat enemmänkin villieläinten havaitsemiseen tarkoitettuja kameroita, mutta niiden avulla on mahdollista myös napata kuvia luvattomista vieraista mökkipihalla. Riistakamerat on parempi sijoittaa alemmas puuhun tai pylvääseen, kun taas valvontakamera mökille asennettuna on parhaimmillaan, kun sen sijoittaa korkealle seinälle. Riistakameroiden asennus on usein helpompaa, joten monet valitsevat tällaisen kameran juurikin helppouden vuoksi. 

Pääkuva: Trustedreviews

Leave a Comment