Mökkiremontti tekee kesäpaikastasi unelmalomakohteen

Tilastot eivät valehtele – Suomi on mökkikansaa. Viisi ja puoli miljoonaa ihmistä kansoittaa maatamme, sekä eri puolille Suomea rakennettua 508 000 mökkiä, ja mökkien lukumäärä on vain kasvaa. Tämä tarkoittaa yhtä mökkiä joka kymmenettä suomalaista kohden.

Vuokramökkejä lukuun ottamatta lähes jokainen mökki omaa käyttäjiensä mieltymyksiä mukailevia rakenteita ja sisustuksia. Oman mökin remontoiminen vastaamaan omaa unelmalomakohdetta onkin hyvin suosittua vapaa-ajan puuhaa sekä yhä enenevässä määrin myös ostopalveluna hankittava palvelu.

Mistä asioita sitten koostuu onnistunut mökkiremontti? Hinta on yksi remontin sisältöä eniten sanelevia tekijöitä, mutta onnistunut lopputulos syntyy monien tekijöiden summana. Mökkiremontti pienellä budjetilla luovasti toteutettuna voi tuottaa häikäisevän upeita ja yksilöllisiä mökki-ilmentymiä, jotka tekevät mökistä käyttäjille rakkaan kakkoskodin. Toisaalta vanha perintömökki saattaa kaivata stailauksen ohella perusteellista rakenteiden uudistusta. Hyvän remontin jälkeen mökistä sitten saattaakin tulla se ykköskoti.

Miten mökkiremontti kannattaa toteuttaa?

Moni saattaa ajatella mökin remontoinnin olevan helppoa puuhastelua, jonka voi helposti tehdä itse. Tämä pitää vain osittain paikkansa. On totta, että mökillä nikkarointi ja itsensä toteuttaminen fyysisen työn avulla arkisen toimistotyön vastapainona on mitä parhainta terapiaa aivoille. Rakennusalan ammattilainen puolestaan voi hyvin tehdä laajempiakin remonttitöitä oman ammattitaitonsa turvin. Liiaksi ei kuitenkaan pidä tuudittautua siihen, että mökin remontoinnissa vähempikin ammattitaito riittää perustellen itselleen, että kyseessä on vain mökki.

Rakenteellisesti hyväkuntoinen mökki ei välttämättä kaipaa muuta kuin uuden pintasilauksen. Tämä onnistuu itsenäisestikin tehtynä kunhan muistaa perehtyä tarkkaan maalien ja muiden tarvikkeiden käyttöselosteisiin. Ja hyvän pohjustustyön tärkeyttä ei voi koskaan väheksyä.

Tärkeimpiä pintakäsittelykohteita ovat mökkien ovet ja ikkunat. Selkeästi lahoavat ikkunakarmit ja ovisumat kertovat täydellisen uusimisen tarpeesta. Uudet modernit ikkunat ja ovet myös säästävät energiaa, varsinkin jos mökki on ympärivuotisessa käytössä.

Selkeän vaativat tekniset työt, kuten esimerkiksi takan ja savupiipun korjaus, LVI-työt, sähkötyöt, laatoitukset ja kattojen uusiminen ovat töitä, joissa tarvitaan vankkaa ammattitaitoa. Mökkiremontin yhteydessä uusittavaan sisustukseen ammattilaisen antama suunnitteluapu voi osoittautua korvaamattoman arvokkaaksi.

Tärkeimpiä lähtökohtia mökkiremontille edustavat remontoijan tahtotila siitä, miltä oman mökin tulee näyttää sekä mitä varusteluita mökkiin halutaan. Enenevässä määrin mökkeilyltä odotetaan laadukkaita puitteita vapaa-ajan viettoon. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi moderneja keittiökalusteita ja laadukasta saunaosastoa. Perusrakenteiden on kuitenkin aina oltava kunnossa ennen muita remonttitöitä. Rakenteiden tarkastuksessa on syytä aina käyttää ammattilaista.

Mitä mökkiremontti maksaa?

Pienen omatoimisen remontin voi tehdä tarvikekustannusten hinnalla. Mikäli kuuluu niihin mökkeilijöihin, jotka eivät koe mökin pikkuaskareiden olevan rentouttavia, on paikallisen mökkitalkkarin palkkaaminen oiva ratkaisu. Tuntiveloitukset alkavat 30 eurosta alkaen ja tehtäviin voi sisällyttää mökin ja pihapiirin siivouksen, räystäiden puhdistuksen, maalaustöitä, saunapuiden pilkkomisen sekä lukuisat muut välttämättömät askareet, joihin ei halua omaa aikaansa käyttää. Älä unohda kotitalousvähennyksen hyödyntämistä mökkitalkkaria käyttäessäsi.

Suuremmat mökkiremontit, kuten katon uusiminen, aurinkopaneelien asennus ja sähkötyöt sekä tulisijan uudelleen muuraus ovat ammattilaisten töitä. Jotkin muutostyöt saattavat vaatia asianmukaisten rakennuslupahakemuksien tekemistä. Urakoitsijat osaavat auttaa tässä ja hoitavat tarvittaessa lupa-anomuksien täyttämisen mökkiremontin teettäjän puolesta.

Laajemman mökkiremontin hinnat vaihtelevat luonnollisesti paljon riippuen kohteesta. Mökkiremonttien kilpailutuspalveluiden avulla saat selville hintatason ajattelemallesi remontille, mutta tarkka lopullinen hinta perustuu lukuisiin eri seikkoihin. Nurmijärvellä, lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevan mökin vanhan saunan ja pesuhuoneen täysremontti tarvikkeineen on onnistunut 10 000 eurolla, mutta jos sinun mökki sijaitsee hieman kauempana tai vaikka saaressa, saattaa hintataso olla jo pelkän sijainnin vuoksi korkeampi.

Mökkiremonttia teetättäessä on oltavana erityisen tarkka siitä, mitä remonttiin kuuluu. Urakka tulee aina sopia kirjallisesti, johon on selkeästi kirjattu kaikki kustannukset. Suunnittelutyöhön kannatta myös panostaa. Mitä suurempi mökkiremontti on edessä, sitä tärkeämpää on suunnitella se huolella. Hyvä suunnittelu säästää rahaa ja takaa toivomasi unelmalomakohteen toteutumisen.

Leave a Comment