Ukrainan kriisi saattaa vaikuttaa kesän mökkiremonttiin

Tulevan kesän mökkiremontti voi tulla ajateltua kalliimmiksi yllättävästä syystä. Myös tavaran saatavuus voi aiheuttaa ongelmia. Ukrainan sodan vaikutukset yltävät hyvin todennäköisesti suomalaisten mökkiläisten kesän remontti- ja rakennussuunnitelmiin.

Jo olet aikonut remontoida tai rakentaa tulevana kesänä, voit joutua pulittamaan materiaaleista normaalia enemmän. Varautumiseen ja suunnittelemiseen kannattaa nyt panostaa mahdollisten saatavuusongelmien takia.

Konfliktipuuta ei tuoda Suomeen

Puun saatavuuteen on huomattavasti vaikuttanut pakotteet Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan.

Suomen puutuonti Venäjältä oli viime vuonna noin yhdeksän miljoonaa kuutiometriä eli suunnilleen kymmenesosa metsäteollisuuden kokonaiskulutuksesta. Pohjoismaista, Baltiasta ja Saksasta saatava puutavara ei riitä kattamaan sanktioiden tuomaa vajetta.

Vastuullisen ja aluperäsertifioidun puutavaran puolesta liputtava kansainvälinen PEFC on linjannut, että Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin oleva puu ja puuperäiset materiaalit ovat konfliktipuuta. Yritysten tulee pidättyä konfliktipuun vastaanottamisesta. PEFC:n linjaus konfliktipuusta on voimassa aluksi kuusi kuukautta.

Myös kansainvälinen FSC, joka sertifioi puusta valmistettujen tuotteiden vastuullisuutta, on ilmoittanut ettei FSC sertifikaatteja tulla myöntämään puulle joka on venäläistä tai valkovenäläistä alkuperää

Huolestuttavatko pakotteet toimialaa?

Rakennus- ja sisustustarvikekaupan alan toimijoiden edunvalvontajärjestö Rasi ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo että rakentamisen toimialalla suorien pakotteiden vaikutuksien on arvioitu raaka-aineissa keskittyvän lähinnä koivuun ja teräkseen. Tämän hetken kartoitusten perusteella kaupoissa on tuotteiden saatavuus ollut hyvällä tasolla ja toimijat ovat tehneet tarpeen mukaan toimitusketjujen uudelleenohjausta saatavuuden varmistamiseksi.

Puutavaran osalta me olemme kansainvälisessä markkinassa jossa hintoihin ja saatavuuteen vaikuttaa kansainvälinen kysyntä. Kaikki toimialat kohtaavat kohonneet energian- ja polttoaineiden hintavaikutukset, eikä tällä hetkellä oikein kukaan pysty tulevaisuutta ennustamaan, Liuksiala jatkaa.

Stark Suomi Oy:n hankintajohtaja Jari Tuomikoski näkee tilanteen vaikutuksen mökkiremontteihin kohtuullisen pienenä. Rakennustarvikemarkkinassa suurimmat haasteet saatavuuden suhteen tulee olemaan rakennusteräksessä ja puupohjaisissa levyissä. Lehtikuusi on varmasti yksi tuote jossa niukkuutta tulee. Geopoliittisen tilanteen seuraukset kiihdyttävät inflaatiota ja hinnat ovat voimakkaassa nousussa.

Vinkkejä tulevan kesän mökkiremointoijalle

Kesämökkiremonttia tai rakentamista suunnitteleville Rasi ry:n Minna Liuksiala antaa vinkkinä lähteä liikkeelle ajoissa ja suunnitella omat tarpeensa erityisellä tarkkuudella. Tämä koskee niin remontoinnin budjetointia, tuotevalintoja ja hankintoja kun tarvittavan työvoiman varaamista. Yksittäisistä tuotteista voi aina olla ajoittain markkinoilla pulaa, mutta useimmiten tilalle löytyy hyviä vaihtoehtoja remontin loppuun saattamiseksi. Siksi kannattaa aina kysyä kaupasta apua, hän painottaa.

Jari Tuomikoski kehottaa ennakoimaan hankkeet hyvissä ajoin ennen keskikesää, sekä tilata ja varata omat tarpeet hyvissä ajoin. Hintojen ja saatavuuden näkymät ovat epävakaat ja ei ole mitään varmuutta siitä onko tilanne syksyllä parempi remontoijan kannalta vai ei.

On vaikeaa nähdä, että palattaisiin joskus ”johonkin vanhaan tasoon ja aikaan”. Ensin koronaepidemia toi oman vahvan vaikutuksen markkinaan ja kysyntään, nyt tämä uusi geopoliittinen tilanne ja sanktiot voi suorasti ja epäsuorasti vaikuttaa jopa enemmän, Tuomikoski jatkaa.

Huonoja uutisia sauna- ja terassirakentajille

Tampereen Kauppakamarin tekemän kyselytutkimuksen mukaan puutavarasta on tulossa pulaa. Pirkanmaalaiset yritykset kokevat että saatavuusongelma on jo ajankohtainen. Puulajeista erityisesti terassirakentajien suosiossa oleva lehtikuusi on ongelmallinen. Myös tervaleppä-, haapa- ja lämpöpuun saatavuus on huonoa. Näitä lajeja käytetään erityisesti saunojen lauteissa ja paneeleissa.

Yritykset ovat saatavuusongelmien lisäksi jo kohdanneet huomattavia hinnankorotuksia paneleiden, palkkien ja vanerien toimittajilta.

Kesän 2022 mökkiremontin vinkit

  • Suunnittele ajoissa ja tarkkaan sekä varaudu muutoksiin
  • Budjetoi erityisen huolellisesti
  • Tilaa tarvitsemasi materiaalit ajoissa
  • Ole joustava tuotevalinnoissa ja hankinnoissa

Käytä ammattilaisten apua myös hankintojen suunnittelussa

Kiitokset Vimppa-Rempalle juttuvinkistä!

Leave a Comment