Valmismökki – nopeampi ja helpompi vaihtoehto

Valmismökki punainen

Valmismökkien suosio on kasvanut viime vuosina, joskin vain tietyssä asiakasryhmässä. Nuoremmat kuluttajat ostavat mökkinsä mieluiten avaimet käteen -periaatteella, kun taas vanhemmat kuluttajat tekevät mieluusti mahdollisimman paljon itse.

Valmismökki on kasvattanut suosiotaan jopa niinkin paljon, että 60 prosenttia loma-asunnoista ja mökeistä ovat valmiita paketteja. Valmismökin hinta on useimmiten suurempi kuin itse tehty, mikä ei varmaankaan yllätä ketään. Hinnan sijaan kuitenkin voi säästää ajassa ja hermoissa, varsinkin jos puukäsityötunnit eivät olleet niitä mieluisimpia yläkoulussa.

Mökki valmiiksi koottuna vai palapelinä?

Kannattaa huomata, että kaikki mökit eivät ole valmiiksi koottuja, vaan valmismökki voi tarkoittaa myös kokoamista vaille valmiiksi toimitettavia elementtejä ja osia. Osa valmismökin toimittajista kokoaa varsinkin pienemmät mökit, aitat ja muut rakennukset valmiiksi. Tämän jälkeen ne kuljetetaan tilaajan tontille sekä nostetaan nosturin avulla perustuksille. Perustukset tulee mökin tilaajan hankkia tai tehdä itse.

mökin rakennusmies
Valmismökin rakentaminen

Valmismökin toimittajalta kannattaa heti alkuun tarkistaa, mitä kaikkea hintaan kuuluu. Usein valmismökin toimituspaketti sisältää esimerkiksi seuraavaa:

  • seinähirret
  • kattoniskat sekä lattianiskat
  • kattolaudat
  • lattialaudat
  • ovi- ja ikkunaelementit asennusvalmiina
  • kiinnitystarvikkeet
  • kokoamisohjeet
  • rakennusluvan hakemiseen tarvittavat arkkitehtipiirustukset ja rakennuslupakuvat

Kuten listasta huomaa, ei toimitukseen sisälly rakennuslupaa. Mökin valmistajalta voi tiedustella, voiko valmistaja hakea rakennusluvan valmiiksi. Valmismökin hinta kuitenkin kasvaa itse rakennusluvasta muutaman sadan euron verran, riippuen kunnasta. Lisäksi hinta kasvaa mökin neliöiden mukaan, mutta yhdestä neliöstä ei tarvitse maksaa muutamaa euroa enempää.

Mikä on valmismökin hinta?

Neliöhinta hirsimökissä on 1500 – 2500 euroa, joten mitä suurempi mökki, sitä enemmän se maksaa. Pienikokoisen, muutaman kymmenen neliön valmismökin hinta voi olla kokonaisuudessan 40 000 – 50 000 euroa. Eräillä toimittajilla tosin esimerkiksi reilun 20 m2 pihamökin ja -saunan yhdistelmä maksaa vain hiukan päälle 15 000 euroa, mutta hintaan kuuluvat vain mökin osat kokoamattomana. Kun tähän päälle laskee rakennusluvat, kokoamisen hinnan ja muu työ, kasvaa hinta ainakin laskennallisesti.

Jos haaveissa on isompi, ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu valmismökki koottuna ja perustuksille nostettuna, voi hinta nousta 150 000 eurosta aina 250 000 euroon. Tällä hinnalla saa ostettua hyväkuntoisen omakotitalon eri puolelta Suomea, joten jos on vapaa-ajan asunnolle on tarkoitus jäädä joskus asumaan, kannattaa tällainenkin vaihtoehto ottaa huomioon. Loma-asunnon muutos vakituiseksi asunnoksi voi olla vaikeaa ja se voi tuottaa lisää kustannuksia.

Valmismökki saunalla

Kohtuuhintainen vaihtoehto valmismökille voi olla saunamökki, joka sisältää saunan ohella vaikkapa tuvan/makuuhuonetilan, pukuhuoneen ja keittiön sekä terassin. Pienikokoinen saunalla varustettu valmismökki voi näin toimia pienen porukan tai perheen mökkinä, jos yksi makuuhuone riittää. Riisutuimpia versioita saunamökeistä saa koottavana pakettina vähän reilulla 10 000 eurolla, mutta kuten aina mökeissä, varustelutaso ja koko nostaa hintaa.

Valmismökkien toimittajat ja valmistajat kuuntelevat kyllä asiakasta, jos he haluavat omia toiveita valmiisiin piirustuksiin. Näin myös pienillä muokkauksilla voi mökin hankkiva saada juuri sellaisen kuin haluaa, eikä tämän tarvitse tyytyä kaikkiin kompromisseihin.

Vertailuilla, kysymyksillä ja tarjouspyynnöillä eteenpäin

Ennen kuin mökin tilaa itselleen valmiiksi asennettuna tai koottavana toimituksena, kannattaa tehdä vertailuja sekä ennen kaikkea: kysyä kaikesta, mikä valmismökin hintaan, toimitukseen ja asennukseen liittyy. Missään nimessä ei kannata olettaa jonkin kokonaishintaan vaikuttavan seikan (kuten rakennusluvan) kuuluvan itse mökin hintaan.

Valmismökki-toimittajat toimittavat kuitenkin rakennuslupakuvat etukäteen pyydettäessä.

Kuten kaikissa muissakin suurissa hankinnoissa, kannattaa tehdä sähköpostitse tarjouspyyntöjä valmismökkien toimittajille. Suurimmat 10 mökkivalmistajaa toimittavat valmismökeistä kaksi kolmasosaa, mutta pienempien valmistajien kanssa voi olla mahdollista sopia luovempia ratkaisuja. Kysyminen ei maksa mitään, mutta kysymättä jättäminen sen sijaan voi tuoda lisää kustannuksia.