Suomalaiset grillaavat syksyllä vielä poikkeuksellisen pitkään. Tutkimusten mukaan kolmannes suomalaisista jatkaa grillaamista syyskuun alun jälkeen.
Kovimmat karpaasit jatkavat grillin sytyttämistä lokakuun alun jälkeenkin. Monella mökkiläisellä grilli menee pressun alle samalla kun mökki menee talviteloille, mutta kyllä se kuuma makkara maistuu myös viileämmillä keleillä.
Joka tapauksessa syksyllä, ennen ensilumia grilli kannattaa talviteloille – tai ainakin viimeistään sitten, kun tiedät ettei ritilä enää syksyllä kuumene. Jos haluat, että grilli on käyttövalmis ja kunnossa keväällä, sinun on valmisteltava grillisi huolellisesti talvea varten. Nämä ohjeet sopivat oletuksena kaasugrilleille, mutta ritilöiden ja ulkopuolelta puhdistamisen osalta ohjeet käyvät kyllä muihinkin grilleihin.
Rasvat ja karstat pois
Aloita tarkastamalla grillin eri osat. Irrota kaasugrillistä letku ja muut osat, ja kääri ne esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Sitten itse grillin puhdistamiseen: poista ensin rasva-astiaan ja kuppeihin kertynyt lika, rasva ja karsta puu- tai muovilastalla. Rasvojen poistaminen on erityisen tärkeää, sillä eltaantunut haju houkuttelee esimerkiksi hiiriä grillisi uumeniin.
Pese sitten pelti ja kupit grillipuhdistusaineella ja kuumalla vedellä. Tämän jälkeen käännä polttimet korkealle kuumuudelle, peitä kansi ja anna grillin kuumentaa ritilät 15 – 20 minuutin ajan. Odota, että grilli jäähtyy. Tämän jälkeen voit harjata ritilät puhtaiksi. Muista myös puhdistaa polttimet, polttimien reiät ja niiden säätönupit – tai ainakin tarkista niiden puhtaustilanne.
Puhdista grillin muut osat grillinpuhdistusaineella ja -harjalla (grillinpuhdistusaineen ja grillinpuhdistusharjojen sijasta voit käyttää myös saippuavettä ja tiskiharjaa). Pyyhi myös tulipesä ja ulkopinnat. Anna grillin kuivua rauhassa.
Ilmakierto on tärkeää
Peitä grilli oikeankokoisella peitteellä (mieluiten grilleille tarkoitetulla peitteellä) ja aseta se tukevasti tasaiselle alueelle. Jos suojuksessa ei ole verkolla varustettuja aukkoja, se on nostettava maasta hieman ylös, jotta ilma pääsee kiertämään grillin alla.
Jos vain mahdollista, säilytä grilli olisi mieluiten säilytettävä sisätiloissa ja kuivassa. Jos tämä ei käy päinsä, tulisi grillin päällä olla sentään jonkinlainen katos. Tällöin grillisi tulee suojata hyvin sateelta tai lumelta.
Grillin kaasupullon säilytys
Kaasupullojen säilytyksessä seuraavat ohjeet sopivat niin teräs- kuin komposiittipulloihin.
Säilytä kaasupullo pystyssä, tukevalla alustalla turvallisessa ja hyvin tuuletetussa paikassa. Mökillä kaasupullo siis tulisikin säilyttää ulkotilassa, onnettomuuksien välttämiseksi. Katettu ulkotila käy myös mutta älä säilytä kaasupulloa mökin lähettyvillä, kellarissa tai mökin ullakkotilassa. Umpinaiset kaapit eivät nekään sovellu tähän tarkoitukseen ja mikäli säilytät mökilläsi muita kaasupulloja, älä vie grillin kaasupulloa viittä metriä lähemmäs.
Pääkuva: Michael J