Helppoa mökkiruokaa

mökkikeittiö

Mökillä ei aina huvita käyttää aikaa kokkailuun. Kun sää sallii ja mökkiläiset viihtyvät ulkona, on hyvä idea siirtää myös ruoanlaitto pihalle. Tässä muutama idea kesä kokkaukseen, jotka eivät vaadi liika ponnisteluja eivätkä liikaa aikaakaan.

Aurinkoisen päivän mökkiruokaa grillissä ja nuotiolla; Mikä onkaan sen parempaa kun helppo lounas nuotiolla tai grilli äärellä. Tee pienet valmistelut etukäteen ja nauti ulkona kokkaamisesta. Kaikki ohjeet ovat neljälle hengelle.

Lettuja mökki
(Kuvituskuva)

Suolaisia tai makeita muurikkalettuja

2 munaa

5 dl maitoa

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

25 g voita

Vatkaa maito ja kananmunat isossa kulhossa. Sulata voi. Lisää jauhot ja suola sekä sulatettu voi maidon joukkoon. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Tee samalla täyte letuille.

Paista muurikkapannulla voissa 8-10 muurikkalettua. Täytä ja taittele letut valmiiksi tai tarjoa täytteet erikseen muurikkalettujen kanssa.

Suolainen täyte

300 g savukalaa

2 dl crème fraîchea

1/4 tl mustapippuria rouhittuna

1 rkl sitruunamehua

1/2 ruukku tilliä

Poista savukalasta nahka ja ruodot ja paloittele kala. Hienonna tilli. Sekoita crème fraîche ja mausteet sekä hienonnetu tilli. 

Makea täyte

2 dl kuohukermaa

250 g mascarpone-juustoa

1/2 dl Lemon curd -sitruunatahnaa

250 g mansikoita

Vatkaa kerma, lisää mascarpone ja lemon curd. Pilko mansikat, laita puolet täytteeseen ja puolet lettujen päälle.

Tikkuleipähodarit nuotiolla tai grillissä

500 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl öljyä
2,5 dl haaleaa vettä
2 rkl sokeria
1 pkt makkaraa,esimerkiksi ohuempia grillimakkaroita

Tee ensi taikina. Sekoita kaikki ainekset, alusta taikina ja pyöritä se palloksi. Laita taikina kannelliseen kulhoon odottelemaan. 

Lämmitä grilli keskilämmölle. Rullaa taikinasta pitoja. Kietaise taikina makkaroiden ympärille spiraalimaisesti ja kypsennä grillissä noin 10 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskeaa ja makkara kokonaan kypsää.

Mökille perunasalaatti
(Kuvituskuva)

Pari helppoa salaattia

Kesällä usein tekee mieli raikasta ja viileää ruokaa, ja silloin salaatti sopii hyvin. Tässä muutama helppo salaatti, jotka sopivat vaikka grillatun lihan tai savustetun kalan kylkeen.

Mökkiläisen parempi perunasalaatti

500 gr uusia perunoita

1 punasipuli

1 nippu kevätsipulia varsineen

1 rasia kirsikkatomaatteja

1 ruukku rucolaa

Kastike:

2 rkl sitruunamehua

4 rkl öljyä

Suolaa ja pippuria

1/2 tl paprikajauhetta

Keitä ensin perunoita 15-20 min. Valuta vesi ja anna kosteuden haihtua perunoista pitämällä kattilaa kuumalla levyllä hetken aikaa. Anna perunoiden jäähtyä.

Kuori ja viipaloi punasipuli. Leikkaa kevätsipulit varsineen viipaleiksi. Sekoita kastikeainekset (esimerkiksi ravistamalla ne sekaisin pienessä lasitölkissä).


Halkaise perunat ja kääntele kastike joukkoon hellästi kahdella lusikalla nostellen. Lisää sipulit. Anna peruna-sipuli-kastike sekoituksen maustua kastikkeessa jääkaapissa jos haluat.

Ennen tarjoilua lisät vielä salaattiainesten joukkoon kirsikkatomaatit ja rucolan.

Grillattu halloumi-tomaattisalaatti

1 pkt halloumia

4 kpl isoa tomaatteja

½ dl oliiviöljyä

1 kpl valkosipulinkynsi

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

½ tl sokeria

1 ruukku rucolaa

Halkaise tomaatit ja ota siemenet pois lusikalla. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi

Laita tomaattikuutiot pieneen kulhoon ja lisää joukkoon silputtu valkosipuli

Mausta oliiviöljyllä, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla

Leikkaa halloumi 8 siivuksi, kuivaa siivut talouspaperilla ja grillaa halloumiviipaleita molemmin puolin niin että ne saavat kauniin ruskean värin ja rapean pinnan.

Kokoa salaatti: laita lautaselle rucolaa ja päälle grillattuja halloumipaloja

Lorauta halloumin päälle hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla

Lusikoi lopuksi tomaattikuutioita halloumin päälle.

Leave a Comment