Mökillä ei aina huvita käyttää aikaa kokkailuun. Kun sää sallii ja mökkiläiset viihtyvät ulkona, on hyvä idea siirtää myös ruoanlaitto pihalle. Tässä muutama idea kesä kokkaukseen, jotka eivät vaadi liika ponnisteluja eivätkä liikaa aikaakaan.
Aurinkoisen päivän mökkiruokaa grillissä ja nuotiolla; Mikä onkaan sen parempaa kun helppo lounas nuotiolla tai grilli äärellä. Tee pienet valmistelut etukäteen ja nauti ulkona kokkaamisesta. Kaikki ohjeet ovat neljälle hengelle.
Suolaisia tai makeita muurikkalettuja
2 munaa
5 dl maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
25 g voita
Vatkaa maito ja kananmunat isossa kulhossa. Sulata voi. Lisää jauhot ja suola sekä sulatettu voi maidon joukkoon. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Tee samalla täyte letuille.
Paista muurikkapannulla voissa 8-10 muurikkalettua. Täytä ja taittele letut valmiiksi tai tarjoa täytteet erikseen muurikkalettujen kanssa.
Suolainen täyte
300 g savukalaa
2 dl crème fraîchea
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
1 rkl sitruunamehua
1/2 ruukku tilliä
Poista savukalasta nahka ja ruodot ja paloittele kala. Hienonna tilli. Sekoita crème fraîche ja mausteet sekä hienonnetu tilli.
Makea täyte
2 dl kuohukermaa
250 g mascarpone-juustoa
1/2 dl Lemon curd -sitruunatahnaa
250 g mansikoita
Vatkaa kerma, lisää mascarpone ja lemon curd. Pilko mansikat, laita puolet täytteeseen ja puolet lettujen päälle.
Tikkuleipähodarit nuotiolla tai grillissä
500 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl öljyä
2,5 dl haaleaa vettä
2 rkl sokeria
1 pkt makkaraa,esimerkiksi ohuempia grillimakkaroita
Tee ensi taikina. Sekoita kaikki ainekset, alusta taikina ja pyöritä se palloksi. Laita taikina kannelliseen kulhoon odottelemaan.
Lämmitä grilli keskilämmölle. Rullaa taikinasta pitoja. Kietaise taikina makkaroiden ympärille spiraalimaisesti ja kypsennä grillissä noin 10 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskeaa ja makkara kokonaan kypsää.
Pari helppoa salaattia
Kesällä usein tekee mieli raikasta ja viileää ruokaa, ja silloin salaatti sopii hyvin. Tässä muutama helppo salaatti, jotka sopivat vaikka grillatun lihan tai savustetun kalan kylkeen.
Mökkiläisen parempi perunasalaatti
500 gr uusia perunoita
1 punasipuli
1 nippu kevätsipulia varsineen
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 ruukku rucolaa
Kastike:
2 rkl sitruunamehua
4 rkl öljyä
Suolaa ja pippuria
1/2 tl paprikajauhetta
Keitä ensin perunoita 15-20 min. Valuta vesi ja anna kosteuden haihtua perunoista pitämällä kattilaa kuumalla levyllä hetken aikaa. Anna perunoiden jäähtyä.
Kuori ja viipaloi punasipuli. Leikkaa kevätsipulit varsineen viipaleiksi. Sekoita kastikeainekset (esimerkiksi ravistamalla ne sekaisin pienessä lasitölkissä).
Halkaise perunat ja kääntele kastike joukkoon hellästi kahdella lusikalla nostellen. Lisää sipulit. Anna peruna-sipuli-kastike sekoituksen maustua kastikkeessa jääkaapissa jos haluat.
Ennen tarjoilua lisät vielä salaattiainesten joukkoon kirsikkatomaatit ja rucolan.
Grillattu halloumi-tomaattisalaatti
1 pkt halloumia
4 kpl isoa tomaatteja
½ dl oliiviöljyä
1 kpl valkosipulinkynsi
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1 ruukku rucolaa
Halkaise tomaatit ja ota siemenet pois lusikalla. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi
Laita tomaattikuutiot pieneen kulhoon ja lisää joukkoon silputtu valkosipuli
Mausta oliiviöljyllä, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla
Leikkaa halloumi 8 siivuksi, kuivaa siivut talouspaperilla ja grillaa halloumiviipaleita molemmin puolin niin että ne saavat kauniin ruskean värin ja rapean pinnan.
Kokoa salaatti: laita lautaselle rucolaa ja päälle grillattuja halloumipaloja
Lorauta halloumin päälle hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla
Lusikoi lopuksi tomaattikuutioita halloumin päälle.