Kun huomaat että järvestä nousee hienoja ahvenia tai kun saat käsiisi ahvenia muuta kautta, tässä muutama herkullinen ahvenresepti mökkikeittiöön!
Jos et ole tottunut kalankäsittelijä, kannattaa ensin opetella miten tuoreen kalan kanssa toimitaan. Hyviä ohjeita kalojen perkaamiseen ja käsittelyyn löydät netistä.
Jos voissa paistetut ahvenfileet alkavat kyllästyttämään, tästä artikkelista löydät kolme uutta ideaa ahvenruokiin. Ahven valmistuu nyt uunissa, grillissä ja soppakattilassa!
Helppo ahvenpelti uunissa
1 kg varhaisperunoita
500 g ahvenfileitä
1 rasia maustettua tuorejuustoa, esim ruohosipuli tai tilli
1 pieni kukkakaali
1 ruukku tilliä
1 sitruuna
2 rkl ruokaöljyä
suolaa ja valkopippuria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja kuivaa ne. Sekoita perunat, öljy ja suola. Laita perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Laita perunat uuniin paahtumaan.
Mausta ahvenfileet suolalla ja valkopippurilla. Laita puolelle fileistä tuorejuustoa ja ripaus tillisilppua ja laita toinen file päälle kanneksi.
Jaa kukkakaali pienempiin osiin ja pyörittele paloja öljyssä.
Kun perunat ovat paahtuneet noin 10 minuuttia, ota pelti uunista, ja laita täytetyt ahvenfileet ja kukkakaalit pellille perunoiden seuraksi. Jatka kypsennystä noin 15 min tai kunnes ahvenet ovat kypsiä.
Viimeistele ahvenpelti tillisilpulla ja sitruunan lohkoilla.
Ahvenanmaalainen ahvensoppa
500 g ahvenfileitä
1 l kalalientä
4 porkkanaa
1 palsternakka
6 perunaa
1-2 punasipulia
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
½-1 ruukku tilliä
(2 dl jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja)
Kiehauta kalaliemi kattilassa Kuori ja kuutioi porkkanat, palsternakka ja perunat. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna tilli.
Lisää kuutioidut kasvikset kalaliemeen ja annan porista noin 15 minuuttia.
Paista punasipuli pehmeäksi paistinpannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipuli keittoon.
Leikkaa kala sopivan kokoisiksi paloiksi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia. Lisää hienonnettu tilli ja hauduta vielä pari minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
Vinkki: Tee luksusversio keitosta lisäämällä valmiiseen keittoon 2 dl jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja!
Grillattu ahven paistettujen kauden kasvisten
ja sitruunakreemin kera
Sitruunakreemi:
1 sitruuna
1 rkl Dijon-sinappia
3 rkl majoneesia
4 dl creme fraichea
suolaa ja pippuria
Voissa paistetut kasvikset:
6-8 kesäporkkanaa
1 nippu retiisejä
½-1 nippu kevätsipulia
3 dl sokeriherneitä
1-2 rkl voita
suolaa ja pippuria
Kokonaisena grillattu ahven:
4 ahventa (noin 500g kokoisia)
1/2 ruukku tilliä
1/2 ruukku ruohosipulia
1 lime (kuori + mehu)
2 valkosipulinkynttä
150 g voita
suolaa ja pippuria
foliota
Raasta sitruunan keltainen, uloin kuori ja sekoita Dijon-sinapin, majoneesin ja creme fraichen kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita viileään tekeytymään.
Valmistele ahvenet. Hienonna tilli, ruohosipuli ja valkosipuli ja sekoita joukkoon limen mehu ja kuori, voi ja valkosipuli. Lisää suolaa ja pippuria. Täytä ahvenet maustevoilla ja kääri sitten jokainen kala erikseen alumiinifolioon. Leikkaa loput sitruunasta paksuiksi viipaleiksi ja grillaa ne samaan aikaan kalan kanssa. Grillaa keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Kurkista folion sisälle varmistaaksesi, että kala on valmis.
Ahventen ollessa grillissä valmistat kasvislisukkeen. Puolita porkkanat jos ne ovat paksuja ja puolita myös retiisit. Ohuemmat porkkanat voit pitää kokonaisina. Silppua kevätsipuli. Esikeitä retiisejä ja porkkanoita 1- 2 minuuttia. Sulata iso nokare voita paistinpannulla. Lisää retiisit, porkkanat, sokeriherneet ja silputtu vihreä sipuli. Suolaa ja pippuria ja anna hautua noin 2-3 minuuttia.
Tarjoile kala sitruunakreemin ja kasvisten kera. Ahventen seurana maistuu raikas chardonnay.
Kuva: Ilkka Jukarainen