Joulu mökillä – Mitä pitää ottaa huomioon ?

Lumiukko Joulu

Kun kaupungin jouluhössötys ja kiire alkaa kyllästyttää, kannattaa miettiä vaihtoehdoksi rauhallista ja kiireetöntä joulua mökillä. Mökkijouluun voi varustautua hyvissä ajoin kotona etukäteen ja tehdä valmisteluja tarpeeksi, ettei esimerkiksi jouluruokien teko jää mökkiolosuhteiden varaan.

Joulu mökillä Suomen talvessa tulee kuitenkin suunnitella kunnolla, sillä joulun aikaan syrjäisessä Suomessa eivät ole aina kaikki mukavuudet lähellä – tai avoinna. Useinkaan ruokakauppoja ei ole rauhallisten mökkien läheisyydessä ja jos niitä on, on eri asia ovatko ne avoinna. Tämä tulee ottaa huomioon ennen kuin pakkaa kamat autoon.

Keittiön varustelu on erinomaisen tärkeä onnistuneeseen jouluun, sillä onhan jouluruoka yksi tärkeimmistä asioista, mitä tältä juhlapyhältä odotetaan. Ainakin toimiva uuni olisi hyvä olla sekä juokseva vesi keittiöön. On järkevää tehdä kotona jouluruokia mahdollisimman valmiiksi, jotta mökillä ne voi vain lämmittää. Esimerkiksi kinkunkin voi paistaa etukäteen ja lämmittää sopivaksi mökin uunissa. Sama koskee myös muita lämpimiä ruokia.

Jos mökki on ns. luksusmallia, onnistuu varmasti jouluruokien teko helposti sielläkin, mutta varustelusta huolimatta kauppojen tai myöhään auki olevien huoltoasemien kauppojen sijainti voi olla edelleen ongelma.

joulusauna mökillä

Joulusauna ihanassa rauhassa

Joulusauna on sekin usein parhaimmillaan mökin rantasaunassa, lumen keskellä, kun ympäristöstä ei kuulu kuin luonnon ääniä ja ihanaa hiljaisuutta. Saunaan on aivan sallittua ostaa kaupasta pakastettuja koivuvihtoja tai -vastoja, jotka antavat kiukaalla sulaessaan mahtavia tuoksuja Suomen kesästä – olkoonkin niin, että useat näistä pakastetuista vastoista ovat valmistettuja Virossa. Tunnelma on tärkein!

Saunan jälkeen takan äärellä lämmitteleminen on elämys sinänsä ja jos mahdollista, kannattaa hankkia lämpimiä taljoja, joiden päällä makoileminen vie viimeisetkin kiireen tunteet unholaan. Tässä ollaan toki jo oletettu, että mökillä on takka tai ainakin kunnollinen lämmitys.

Muutaman asteen peruslämpöisessä mökissä joulun viettäminen ei ole missään nimessä suositeltavaa, joten lämmitykseenkin kannattaa varata aikaa ja mennä lämmittämään mökkiä hyvissä ajoin ennen aattoiltaa.

jouluhiihto

Muuta tekemistä mökkijouluna

Mökissä ei välttämättä jaksa kuitenkaan neljän seinän sisällä lymyillä useampaa päivää putkeen, vaikka kuinka perhesuhteet olisivat lämpöiset. Suomen luonto voi tarjota parasta juuri joulun aikaan, keskellä talvea. Hiihtäminen on kouluhiihtoa inhonneillekin rento tapa lähteä ulkoilemaan, ilman minkäänlaista kiirettä.

Jouluhiihtoon ei tarvita myöskään huippuvälineitä, kunhan suksilla pääsee eteenpäin rennolla fiiliksellä! Jos mökin tontilla on tarpeeksi kuusia, kuuluu jouluun ehdottomasti sopivan joulukuusen etsiminen ja sahaaminen. Kuusen etsimiseen voikin yhdistää hiihtämisen kätevästi.

Jos hyvin sattuu, on jouluyönä kirkas keli. Suomessa on mahdollista nähdä revontulia muuallakin kuin Lapissa, joten niiden ja tähdenlentojen bongaaminen pimeänä jouluyönä on elämys monelle lapselle – varsinkin kaupunkilaisille, joilta valosaaste on evännyt mahdollisuuden nähdä edes kunnolla tähtiä.

joulumökillä pukki

Joulu mökillä lapsiperheen kanssa

Lapsiperheiden joulunvietossa on muutamia seikkoja, joita kannattaa miettiä ja harkita, ennen kuin päätös joulunvietosta mökillä on lyöty lukkoon.

  • Onko mökille mahdollista saada joulupukkia, ellei joku perheen vanhemmista tähän pysty, ilman paljastumisen pelkoa?
  • Onko mökillä sähköjä, jos tarvitsee ladata vaikkapa puhelimia tai vara-akkuja?
  • Onko mökillä muita mahdollisuuksia aktiviteetteihin, joilla perheen pienimmät ja nuorimmat saadaan viihtymään koko joulun ajan – tai pidempäänkin, jos suunnitelmissa on uusivuosi mökillä?

Jokaiseen kysymykseen voi olla olemassa myös jokin vaihtoehto vastauksena, sillä eihän kaikkien joulujen tarvitse olla samanlaisia. Joulupukki voi jättää lahjat mökin saunalle ja kiirehtiä muualle. Vara-akkuja tarpeeksi lataamalla puhelimeen saa tarvittavan virran, mutta muutenhan joulukin voi olla tällä kertaa vaikkapa sosiaalisesta mediasta vapaa (helpommin ehkä sanottu, kuin tehty, mutta pienten lasten kanssa aivan mahdollista!).