Venetsialaiset –  mökkikauden päättäjäiset 2022

venetsialaiset

Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä kesän ja mökkikauden päätösjuhla.  Läntiset rannikkoalueet, kuten Pori, Rauma, Kokkola, Pietarsaari ja Pohjanmaa ovat perinteisiä venetsialaisten viettopaikkoja, mutta Venetsialaisten juhlinta on myöhemmin levinnyt lähes koko Suomeen.

Venetsialaisissa kokoonnutaan kesän viimeiseen illanviettoon ystävien tai perheen kesken, ja valaistaan jo tummeneva elokuinen yö lyhdyillä, kynttilöillä, ulkotulilla ja ilotulitteilla. 

Samana elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään myös muinaistulien yötä. Tähän artikkeliin olemme koonneet venetsialais-tapahtumia ja muinaistulien yö – tapahtumia ympäri Suomen.

Venetsialaisten historia juontaa 1500-luvulle

Venetsialaisen illan katsotaan juontavan 1500-luvun Venetsiaan, jolloin ruttoepidemia oli ohi ja sitä juhlittiin kaupungissa. Venetsian kanaalit ja niissä soutavat veneet valaistiin aikanaan lyhdyin ja soihduin. 1800-luvulla venetsialaisia ​​iltoja vietettiin Helsingissä ja Pietarissa ja ne levisivät maamme rannikkoalueille, varsinkin länsirannikolle.

Muinaistulien yö

Muinaistulien yötä vietetään samana viikonloppuna kuin venetsialaisia mutta se on paljon myöhempi keksintö. Muinaistulien yö -traditio on venetsialaisia paljon nuorempi ja se syntyi vuonna 1992, kun Suomi täytti 75 vuotta. Perinne on levinnyt nopeasti eri puolille Itämerta ja yhteistä on, että kaikki tulet on sytytettävä samanaikaisesti, eli klo 21.30 Suomen aikaa.

Nykyisin muinaistulet symboloivat Itämeren maiden yhtenäisyyttä sekä muistuttavat mereen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Muinaistulia poltetaan myös niiden muistoksi, jotka eivät koskaan palanneet mereltä.

Muinaistulia on käytetty Itämeren alueella viestintään viikinkiajoilta saakka. Merkkitulien avulla näytettiin merenkulkijoille turvallinen tie satamaan tai rantaan.

Venetsialaisten viettoa ympäri Suomen

Nykyään monilla paikkakunnilla vietetään Venetsialaisia erilaisin menoin ja ilotulituksin. Tässä muutamia kiinnostavia tapahtumia jotka järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Kalajoen Venetsialaiset 26.-28.8.

Kalajoen kesäkausi huipentuu Venetsialaisiin. Kalajoella on luvassa tunnelmaa, livemusiikkia ja useita erilaisia Venetsialais tapahtumia ympäri Kalajokea sekä suuri ilotulitus rannalla lauantai-iltana 27.8. Kalajoen Hiekkasärkillä tuikkivat lauantai-iltana myös tuhannet lyhdyt ja kynttilät. https://visitkalajoki.fi/koe/kalajoen-venetsialaiset-2022/

Kokkolan Venetsialaiset 26.- 27.8

Kokkolan tapahtumapuistossa vietetään Venetsialaisia festarimeingillä. 

Kokkolan Venetsialaiset ovat kesäkauden suurin vuosittainen yleisötapahtuma Keski-Pohjanmaalla. Juhlahumua löytyy kaupungilta, jossa on paljon konsertteja, urheilutapahtumia ja kulkueita.

Venetsialaisia juhlitaan myös Kokkolan torilla lauantaina päivällä.Toritapahtuma tarjoaa muun muassa lastenohjelmaa ja pomppulinnoja sekä yhteislaulua. 

Viikonlopun iltajuhlat järjestetään Kokkolan uudessa tapahtumapuistossa, ja esiintyjien joukossa on esimerkiksi Behm, Kokkolasta kotoisin oleva Jannika B, Maustetytöt X Agents sekä JVG. https://www.kokkolanvenetsialaiset.fi/

Virtain Venetsialaiset 26.-27.8.

Kaksipäiväisiä Virtain Venetsialaisia juhlitaan Hiekkarannan tanssilavalla tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Virtain venetsialaisia tähdittää Eppu Normaali, Olavi Uusivirta, Stig ja Neljä Ruusua. Lauantai-illan päättää ilotulitus.

https://tapahtumainfo.fi/tapahtuma/2022/08/virtain-venetsialaiset-2022-1-paiva-perjantai-k-18/285695

Merisärkän Venetsialaiset 28.8.

Merisärkän perinteiset Venetsialaiset tarjoavat suuren ilotulituksen ja tuhansia tunnelmallisia ulkotulia, sekä Popedan konsertin. www.merisarkka.fi

Vartiovuoren Venetsialaiset Turussa 25.-28.8

Turun Kesäteatterissa vietetään Venetsialaisia livemusiikin ja stand-up komiikan merkeissä. Esiintyjä-kaartiin kuuluvat muun muassa Suvi Teräsniska, Jarkko Ahola, Vesterinen Yhtyeineen sekä Ismo Alanko. Ohjelmassa on myös Komediafestivaali On The Road.

Muinaistulien yö Röölässä 27.8

Saaristomeren ja sen ympäristön suurimpiin tapahtumiin kuuluu muinaistulien yö, joka järjestetään kaikkialla saaristossa elokuun viimeisenä lauantaina. Mereltä päin katsottuna saaristossa rannoilla näkee tulia ja kokkoja lähes katkeamattomana nauhana ja myös ilotulitukset juhlistavat iltaa useilla paikkakunnilla. Röölän muinaistulien yössä on luvassa shamaanin rummutusta, kanteleen soittoa, tanssia ja tietenkin muinaistulien sytytys klo 21:30.

Muinaistulien yö Rosalassa 27.8

Muinaistulien yön kunniaksi Rosalan viikinkikylässä on avoimet ovet lauantaina klo 17.00-24.00. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja luvassa opastuksia, tulishow ja muinaistulien sytytys.
Lähellä olevia venetsialaistapahtumia on helppo hakea Facebookista tapahtumahaulla “Venetsialaiset” https://www.facebook.com/events/search/?q=venetsialaiset

Leave a Comment