Mökkipelit 2021 – Mikä on sinun suosikkisi?

Mikä olisikaan parempi tapa viettää aikaa mökillä, kuin erilaiset mökkipelit? Jos oikein innostutte, saa näistä aikaiseksi hulvattomat mökkiolympialaiset, jotka kruunaavat mökkiloman takuuvarmasti. Parhaat lajit ja hauskimmat pelit löydät täältä!

Mölkky

Mökkipelien kuningas ja kestosuosikki. Loistava seurapeli isommalle joukolle, kuin myös kahden ihmisen mittelöksi. Hätätapauksessa mölkyn voit tekaista vaikkapa polttopuista, mikäli sitä ei mökiltä löydy. Tarvitset vain 12 numeroitua ”keilaa” sekä yhden heittokapulan. Aseta keilat vieretysten ja ei muuta kuin tähtäämään!

Saat yhden pisteen jokaisesta kaatuneesta keilasta TAI mikäli vain yksi keila kaatuu, saat sen osoittaman pistemäärän. Eli esimerkiksi jos kaadat keilan numero 12, saat 12 pistettä mutta jos kaadat keilat numero yksi ja viisi, saat kuusi pistettä ja niin edelleen. Se joka ensimmäisenä saavuttaa tasan 50 pistettä, on voittaja! Mikäli pisteet menevät yli 50, tippuu kyseisen pelaajan pisteet 25:een ja peli jatkuu normaalisti.
Mikäli seurasta löytyy erittäin kilpailuhenkisiä tovereita, suosittelen käyttämään pisteiden laskuun kynää ja paperia, sillä vältytään suuremmilta sanaharkoilta.

Petankki

Jos mölkky on mökkipelien kuningas, on tämä vähintäänkin niiden kuningatar. Jälleen kaiken ikäisten suosikki, Ranskasta lähtöisin oleva kuulapeli, jossa kaksi joukkuetta yrittävät heittää kuulia mahdollisimman lähelle puista maalipalloa (kutsutaan Snadiksi). Aloittajajoukkue valitaan arvalla. Ensin heitetään Snadi muutaman metrin päähän merkityltä heittoviivalta. Sitten aloittajajoukkue heittää ensimmäisen kuulansa niin lähelle Snadia kuin mahdollista.

Tämän jälkeen vastustajajoukkueen pelaaja yrittää heittää oman kuulansa vielä lähemmäs Snadia. Vuoro siirtyy aloittajajoukkueelle vasta, kun vastustajajoukkueen pelaaja on saanut oman kuulansa lähimmäksi Snadia, tai kun kuulat loppuvat. Kierroksen pisteet saa joukkue, jonka kuula on Snadia lähimpänä kuulien loputtua. Voitte päättää, kuinka monen kierroksen jälkeen pisteiden lasku loppuu ja voittaja selviää. Pelissä voit myös omalla kuulallasi tuupata toisen kuulaa kauemmaksi Snadista!

Kävynheitto ämpäriin

Suomalaiset kun on ämpärikansaa niin jokaiselta mökiltä löytyy varmasti ämpäreitä? Tähän peliin lisäksi tarvitset vain käpyjä. Aseta kolme ämpäriä tarpeeksi pitkälle, eri etäisyyksien päähän heittoviivasta. Viisi kierrosta, kolme heittoa per kierros, jokaisesta osumasta saat yhden pisteen. Kenen kävyt löytyy ämpäristä, kenen metsästä?
Sihijuoman nauttiminen voi hyvinkin tuoda lisää mielenkiintoa lajiin!

Kroketti

Tämä peli on jokaiselta löydyttävä! Sopii mökille seurapeliksi kaikenikäisille lapsesta vaariin, ja on helppo kuljettaa mukana. Mikäli pienimpien lasten on vielä vaikea osua mailalla palloihin, voivat he käyttää vaikkapa pieniä tennispalloja, joita heittäen tai potkien yrittävät saada pallot porteista läpi. Tiesitkö, että jo muinaiset roomalaiset ovat pelanneet mailojen, pallojen ja porttien kanssa? Tämä juontaa siis juurensa hyvin pitkän ajan takaa eikä syyttä ole säilynyt kaiken ikäisten suosiossa näin pitkään.

Köydenveto

Habaa kehiin! Edellisten tarkkuutta vaativien pelien jälkeen on hyvä ottaa välillä mittaa siitä, kenen käsistä löytyy eniten ytyä! Ottakaa tarpeeksi pitkä köysi, jotta mukana voi olla useampi vetäjä molemmissa päissä, vai uskallatko ottaa mittaa kaksintaistelussa? Jälleen mökkipeli, jonka varusteet monelta löytyy valmiiksi omasta takaa!

Saappaanheitto

Tiesitkö, että saappaanheitossa kilpaillaan jopa MM-tasolla? Lajin suosio oli huipussaan 90-luvulla ja nykyisin hiipunut. Jos laji kiinnostaa, kannattaa sitä ehdottomasti mökkipelinä harrastella; kuka tietää, jos tämän tuloksena voit joku päivä kutsua itseäsi maailmanmestariksi? Voittaja on tietysti se, joka heittää saappaan pisimmälle. Tämä laji ei ole niin helppo, miltä se kuulostaa, mutta jälleen helposti toteutettavissa. Onko tämä tekniikka- vai voimapeli? Se selviää kokeilemalla!

Vesipyssy-tarkka-ammunta

Nykyään löytyy jos jonkinmoista vesipyssyä, ja mikäpä olisi hauskempaa, kuin vesipyssyammunta! Tällä kertaa ei kuitenkaan tähdätä toisia pelaajia, vaan tölkkejä! Aseta kolme tyhjää tölkkiä (tai pyssyjen “tehosta” riippuen vaikkapa vessanpaperirullan hylsyä) eri korkeuksille mökin terassille tai kantojen päälle. Kenen sihti on kunnossa, kenen tähtäykset menee päin mäntyä?

Mokkipelit

Tikanheitto

Yksi kaikkien aikojen mökkipeleistä on tietysti; tikanheitto. Tästäkin voi kehittää jos jonkinmoista variaatiota tavallisen pisteiden laskun sijaan. Ottakaa vaikka kaksi joukkuetta, joissa molemmissa on kolme pelaajaa. Tavoitteena on osua jokaiseen numeroon (1-9) järjestyksessä pienimmästä isoimpaan numeroon. Aloittaja valitaan arvalla. Jos ensimmäinen heittäjä osuu numeroon yksi, saa samasta joukkueesta seuraava heittäjä yrittää heti numeroa kaksi ja niin edelleen. Heittovuoro säilyy niin kauan, kunnes ei osuta seuraavana järjestyksessä tulevaan numeroon. Se joukkue voittaa, joka ensimmäisenä saavuttaa ysin. Vai kilpailetteko napakymppiin saakka?

Pussihyppely vol. 2

Jokainen on varmaan edes kerran elämässään kokeillut pussihyppelyä, mutta oletko kokeillut sitä takaperin? Tähän tarvitset vain jätesäkkejä ja joukon innokkaita hyppijöitä! Kuka ehtii ensimmäisenä viivalta toiselle, vai pelaatteko mieluummin pussihyppyviestiä, jolloin myös viestikapula pitää pysyä menossa mukana?

Naulapölkky

Tähän tarvitset kaksi puupölkkyä, pitkiä vahvoja nauloja sekä kaksi vasaraa. Molempien joukkueiden jäsenet käyvät vuoronperään lyömässä naulaa (yksi lyönti kerrallaan) omaan pölkkyynsä ja voittaja on se joukkue, jonka viisi naulaa ovat ensimmäisenä kokonaisuudessaan pölkyn sisällä. Varo sormia!

Sisäpelit mökille

Sateen yllättäessä on hyvä varautua myös sisäpeleillä, ja kyllä niistäkin mökkiolympialaiset saadaan aikaa. Tässä muutama oiva seurapeli sisätiloihin.

Beer Pong

Tämä on tunnettu aikuisten juomapeli, jossa kuusi muovikuppia täytetään halutuilla juomilla ja asetetaan pitkän pöydän molempiin päihin kolmion muotoon. Sitten tähdätään pingispallolla pöydän toisesta päästä, osuuko pallo johonkin kuppiin.  Jos osuu, täytyy vastajoukkueen pelaajan juoda kyseinen kuppi tyhjäksi. Tämän voi toki toteuttaa myös lasten pelinä; täytä kupit mehulla tai limsalla, ja muuta sääntöjä niin, että mikäli heittäjä osuu johonkin kuppiin, saa hän itse juoda sen sisällön. Kilpailuhenki ja sokerihumala on taattu! Muistathan laittaa juomaa sen verran paljon, etteivät kupit kaadu, kun pallo osuu niihin. 

Biisin tunnistus

Erinomainen peli mökkiolympialaisiin. Pelin ideana on mikäs muukaan, kuin tunnistaa oikea biisi. Biisit voi puhelimesta soittamisen lisäksi esittää itse eri tavoin; laulaen, soittaen, viheltäen, rummuttaen… tai jos pelaatte tätä joukkueina, mikäs sen hauskempaa kuin esittää biisi yhteisesti joukkuebändinä, jolloin jokainen voi itse valita esitystapansa.

Kananmunan kuljetus

Tässä tarvitaankin jo hieman taitoa ja ketteryyttä. Tehkää pieni esterata sisälle ja katsokaa, kuka saa kuljetettua suussa pidettävässä lusikassa kananmunan esteradan läpi. Esteinä voi olla ihan vain tavaroita joiden yli täytyy loikkia, kumartua muiden osallistujien käsillä tekemän sillan ali, astua kontallaan olevan toverin yli tai mitä ikinä mieleenne putkahtaa. Mikäli useampi pelaaja saa pidettyä kananmunan ehjänä loppuun saakka, ratkaisee aika voittajan!

Sisapelit mokille

Korttipelit

Erilaiset korttipelit sopivat loistaviksi seurapeleiksi mökille ja suosituimmat taitaakin olla ihan tavallisilla pelikorteilla pelattavat pelit, kuten Musta-Maija, Paskahousu, Pokeri ja Seiska. Säännöt näihin sekä muihin korttipeleihin löydät täältä.

Suuressa suosiossa tällä hetkellä on myös UNO, johon tarvitaan UNO-kortit. Jos kortteja ei löydy, löytyy pelille myös oma appinsa puhelimesta, jossa 4 henkilöä voi pelata toisiaan vastaan; tämä kannattaa kokeilla!

Jääpalan sulatus

Viilennystä kesäolympialaisiin on tiedossa, kun jokainen pelaaja yrittää sulattaa jääpalan mahdollisimman nopeasti, itse parhaaksi katsominsa tavoin! Apuna ei kuitenkaan saa käyttää mitään muuta, kuin omaa kehoa. Kuka ehtii ensin? 

Ei muuta kuin mökkiolympialaiset 2021 käyntiin!