Klassikkodrinkki vailla vertaa – maistuisiko Aperol Spritz?

Aperoll suomi

Jos et jo ole tutustunut Aperol Spritziin kannattaa ehdottomasti tehdä tuttavuutta tähän virkistävään klassikkoon. Tässä on kesän juhannusjuhliin sopiva drinkkivinkki – ohje löytyy jutun lopusta!

Aperol spritz cocktail on raikas ja maukas drinkki ja se tuo mieleen lämpimän kesän, Italian ja oranssinkeltaisen auringonlaskun. Oikein tehtynä se on juuri sopiva aikuiseen makuun eikä se ole ollenkaan liian makea.

Tämä helppo kesäjuoma sisältää katkeroa ja kuohuvaa, eli Aperolia ja proseccoa, sekä hieman soodavettä ja appelsiiniviipaleen. Drinkki tarjoillaan yleensä isosta jalallisesta lasista, esimerkiksi punaviinilasista.

Mistä Aperol spritz koostuu?

Aperol
Ainoastaan aito Aperol käy tähän drinkkiin, kopiot älkööt vaivautuko. Aperol on appelsiinimainen ja yrttisen kitkerä oranssi juoma, josta löytyy hieman vaniljan makuvivahteita.

Prosecco
Prosecco on Italialainen kuohuviini, jonka kuiva versio on paras Aperol Spritziin.

Soodavesi
Kuplavesi tuo juomaan kuplivaa raikkautta ja tekee juomasta miedomman.

Appelsiini
Appelsiinin siivu on klassinen ja oleellinen tätä osa juomaa. Sitruuna- tai greippisiivu ei aja samaa asiaa.

Juoman synnyinseudulla Venetossa drinkkiin saa joskus myös oliivin. Oliivit maistuvat myös Aperol Spritzin sivussa tarjoiltuna erikseen, kuten joku muukin pieni suolainen pala. Italiassa tämä drinkki onkin suosittu aperitivo, joka nautitaan ennen illallista hyvässä seurassa. Se sisältää juoman ja jonkin pienen suolapalan.

Aperoll spriz suomi
Kuva: screenpunk

Miten Aperol spritz tehdään?

Ainekset yhteen Aperol Spritziin

100 ml Aperol juomaa
100 ml proseccoa
loraus soodavettä
Appelsiinin viipale
Jäitä

Laita lasiin muutama jääkuutio. Kaada Aperol lasiin. Lisää prosecco ja lopuksi hieman kuplivaa soodavettä päälle. Viimeistele appelsiininviipaleella. Valmis!

Muokkaa drinkkiä omaan makuun sopivaksi

Normaali Aperol Spritz sisältää saman verran Aperolia kuin proseccoa, sekä hiukan soodavettä. Voit muokata drinkkiä juuri itsellesi sopivaksi muuttamalla ainesten suhteita.

Vähemmän kitkerä Aperol Spritz
Tee drinkistä vähemmän kitkerä lisäämällä proseccon määrää ja vähentämällä Aperolin määrää.

Vähemmän alkoholipitoinen Aperol Spritz
Alkuperäisillä sekoitussuhteella tehtynä Aperol Spritz on noin 11% vahvuinen. Jos haluat drinkistä miedomman, voit lisätä soodaveden määrää.

Photo credit: Marco Verch

1 thought on “Klassikkodrinkki vailla vertaa – maistuisiko Aperol Spritz?”

Leave a Comment