Laiturin lasku suoritetaan joka kevät – miten se tulisi toteuttaa?

puinen laituri mökki

Laiturin lasku vesille on useille suomalaisille mökkiläisille jokakeväinen puuha. Ilmainen vinkki tähän työlääseen tehtävään: pyydä aina apujoukkoja mukaan, mutta tarkasta ennen kalenterin rengastamista laiturin kunto.

Jos olet suomalainen mökkiläinen tai pohdinnassa on mökin ostaminen – siis mökkilaiturilla varustetun sellaisen – tällöin kannattaa mitä todennäköisimmin varautua yhteen asiaan: laituria siirrellään joka kevät ja syksy. Toki omanlaisiaan poikkeuksia ovat betoni- ja putkiponttonilaiturit, jotka tulee jättää kellumaan talvisen jäämassan mukaisesti yleisimpiä suosituksia noudattaen.

Luonnollisesti keväisin laituri siirretään rannasta takaisin vesille, jotta siitä päästään nauttimaan läpi Suomen suven, ja miksei myös alkusyksyn ajan. Mutta mitkä sitten ovat seikkoja, jotka mökinomistajien tulee ennen laiturin laskemista vesille huolehtia kuntoon ja ottaa huomioon?

Näillä ohjeilla eteenpäin

Kaikki on tietenkin lähtenyt jo siitä liikenteeseen, että tiettyjen laiturityyppien kohdalla laiturin nosto talveksi pois vedestä on hoidettu kunnialla maaliin. Sitten keväällä kannattaa aivan ensitöiksi varmistua laiturin kunnosta ja tehdä mahdolliset korjaukset ennen kuin laituria lähdetään liikuttelemaan. Kun laituri on 100-prosenttisella varmuudella liikuteltavassa kunnossa, yksi fiksu tapa sen siirtämiseen on rakentaa sille esimerkiksi lankuista ramppi.

Yksi oiva apuväline laituria siirrettäessä on vinssi. Mikäli olet esimerkiksi veneen omistaja, voit tällöin hyödyntää veneessä olevaa vinssiä. Mutta mikä sitten vinssin tarkoitusperä on laiturin laskussa? Varmistaa, ettei laituri karkaa veteen kesken kaiken. Jos sinulla ei kuitenkaan ole mökillä venettä, tällöin voit käydä ostamassa erillisen vinssin; hintatasoltaan vinssit vaihtelevat noin kymmenestä eurosta yli 100 euroon.

Muista valmistautua henkisesti myös siihen, ja varoittele apujoukkojasi etukäteen, että edessä saattaa olla laituria laskettaessa sinne keväiseen kylmään veteen asteleminen.

Veteen ei nimittäin parane kahlata farkut jalassa tai tuulipuku yllään, vaan tähän osa-alueeseen kannattaa varautua märkäpukuun tai kahluuhousuihin pukeutumalla. Ja mikäli koet tarvitsevasi hevosvoimia laiturin siirtämiseen, tällöin kannattaa tutkia mahdollisuutta käyttää apunaan autoa, traktoria tai riittävän tehokasta mönkijää.

laituri mökki

Tiedätkö millainen laituri sinulla on?

Ennen kuin laituria lähtee siirtämään keväisin veteen, tai syksyisin pois sieltä, kannattaa aina varmistua aivan ensimmäisenä siitä, millainen laituri on kyseessä.

Kaikkien mökkilaiturien kanssa ei nimittäin toimita samalla tavoin, ja kuten tekstin alkupuolella todettua, osa jätetään myös talven ajaksi veteen. Siinä, missä betoni- ja putkiponttonilaiturit ovat vedessä ympäri kalenterivuoden, laiturin nosto talveksi rantaan on ajankohtaista aina pylväs-, muoviponttoni- sekä jettilaiturien kohdalla.

Vielä tähän loppuun pieni vinkki pylväslaitureiden varalle: mökkilaiturin laskua varten kannattaa rakentaa styroksista ylimääräiset ponttonit, joiden avulla siirtäminen helpottuu merkittävästi.

Leave a Comment