Limoncello on Italian lahja sitruunan ystäville

Lämmin kesäpäivä mökkiterassilla hyvässä seurassa ja kädessä huurteinen pikku lasillinen kylmää Limoncelloa – sitä paremmaksi ei Suomen kesä muutu!

Myös aurinkoisen grillijuhlan tai mökki-illallisen alkuun tai loppuun sopii maukas ja raikas Limoncello. Limoncellon voit helposti tehdä itse kotona – valmistus on helppoa, mutta aikaavievää. Valmistusohjeen löydät jutun lopusta.

Limoncello on italialainen sitruunanmakuinen liköörin tapainen alkoholijuoma jota tuotetaan pääosin maan eteläosissa Sorrenton niemimaalla ja Amalfin rannikolla. Pohjois-Italiassa samaa juomaa kutsutaan usein limoncinoksi.

Limoncello valmistetaan Caprilla, Sorrentossa tai Amalfin rannikolla kasvaneista sitruunoista. Jokaisella paikkakunnalla on oma limoncello-ohjeensa ja juoman maku vaihtelee paikkakunnittain. Nämä sitruunat poikkeavat lajilkkeltaan normi-sitruunoista ja ne ovat intensiivisempiä ja hieman makeampia.

Italiassa limoncello juodaan usein aperitiivina tai digestiivinä. Useimmiten se tarjoillaan kylmänä, mutta ei jäillä. Se juodaan monesti shottilasista tai pienestä keraamisesta kupista. Vaikka juoma on pieni ja shottimainen sitä ei kumota kerralla kurkkuun, vaan se juodaan hitaammin ja nauttien sen joka raikkaasta ja maukkaasta sitruksisesta pisarasta.

Paitsi että limoncelloa juodaan sellaisenaan, siitä voi myös luoda maukkaita drinkkejä. Sekoita limoncello, sitruunamehu, basilikaa tai minttua ja vodkaa sekä sopivaa siirappia ja mixeriä, niin saat maistuvan cocktailin. Limoncelloa käytetään myös jälkiruoissa. Yksi erityisen helppo limoncello jälkiruoka on sekoittaa limoncelloa ja ripaus sokeria mascarpone-vaahtoon ja tarjoilla raikas vaahto mansikoiden tai muiden marjojen kanssa.

Limoncellon voi myös valmistaa itse. Tässä ohje joka vaatii minimaalisesti raaka-aineita ja osaamista, mutta ruhtinaallisesti aikaa.

Ainekset
5 luomusitruunaa

1 liter vodka

750 gr sokeria

7 dl kiehuva vettä

Raasta tai vuole sitruunoista kuoren keltainen, uloin osa. Laita kuoret isoon puhtaaseen purkkiin ja kaada päälle vodka. Sulje tiiviisti kannella ja anna olla viikon verran. Hölskytä purkkia kunnolla päivittäin.

Laita sokeri kattilaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä, ja sekoita kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää sokerivesi vodka- ja sitruunasekoituksen joukkoon. Sulje tiiviisti, odota taas viikko ja hölskytä purkkia päivittäin.

Siivilöi juoma, kaada se puhtaisiin pulloihin ja lisää halutessasi suikale sitruunankuorta koristeeksi. Jäähdytä juoma jääkaapissa ja nauti kylmänä.

Leave a Comment