Mökki talvikuntoon 2021

Syksy mökillä

Mökkikausi on tullut päätökseensä, ja on aika valmistella mökki talvikuntoon tulevaa 2021-2022 talvikautta varten. Huolellisten valmistelujen avulla varmistat, että mökkisi pysyy kunnossa talven vaihtelevien sääolosuhteiden keskellä silloinkin, kun et itse ole paikalla pitämässä kaikesta huolta.

Oli tarkoituksesi sitten nauttia mökkisi rauhasta harvakseltaan talven mittaan tai palata mökille vasta kevään sarastaessa, on kokoamastamme talvikunnossapidon muistilistasta sinulle hyötyä.

takka mökillä

1. Lämmitä sopivasti

Sähkölämmitteisessä mökissä kannattaa ylläpitää peruslämpöä. Talvella sopiva peruslämpötila on noin 10 °C. Peruslämpö suojaa putkia jäätymiseltä ja torjuu kosteutta, joka voi altistaa mökin homeelle ja vahingoittaa sähkölaitteita.

Puulämmitteistä mökkiä tulee talvella lämmittää maltillisesti. Liiallinen lämmittäminen ja suuret lämpötilanvaihtelut voivat vaurioittaa hormia varsinkin, jos tulisija on vähällä käytöllä. Hormit on tärkeää myös nuohota säännöllisesti, koska niihin kertyvä noki ja roska lisää tulipalon riskiä. Sopiva nuohousväli on rakennuksen käyttöasteesta riippuen 1–3 vuotta. Kun valmistelet mökkiäsi talvikuntoon, tarkista hormien ja tulisijojen kunto ja tyhjennä tuhkaluukku.

Ovien ja ikkunoiden tiivisteet vaikuttavat myös mökin lämpötilansäätelyyn. Tarkista ikkunoiden sekä tiivisteiden kunto, ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Ehjät tiivisteet vähentävät lämmönkarkailua ja hillitsevät mökkisi energiankulutusta.

ilmanvaihto mokilla

2. Huolehdi ilmanvaihdosta

Toimiva ilmanvaihto on avainasemassa kosteusvaurioita ehkäistäessä. Piipunhattu suojaa savupiippua ja hormeja vedeltä ja lumelta. On kuitenkin tärkeää, että ilma pääsee kiertämään ja kosteus haihtumaan, eikä hormin peltejä tai räppänöitä tämän vuoksi sovi sulkea kokonaan. Mikäli mökissäsi on ilmanvaihtokone, säädä se talvikauteen sopivaksi, ja puhdista samalla sen suodattimet.

vesivahinko mökki

3. Vältä vesivahingot

Mikäli mökki jätetään talveksi kylmilleen, tulee vesijohtoverkosto sulkea ja tyhjentää vedestä. Vesijohtoverkostoon jätetty vesi voi jäätyessään vahingoittaa putkia ja aiheuttaa vesivahinkoja. Poista vesi vesijohdoista, viemäreistä, vesipumpusta sekä vesisäiliöistä ja kaikista vettä käyttävistä kodinkoneista ja laitteista. Jos mökki on pidemmän aikaa tyhjillään, voit kytkeä vesipumpun kokonaan pois päältä, kun laitat mökkisi talvikuntoon.

Puhdista rännit roskista ja lehdistä ennen pakkasten tuloa. Kun rännit ovat puhtaat, ne eivät pääse tukkeutumaan tai ruostumaan, ja niihin kertyvä vesi kulkeutuu asianmukaisesti poispäin rakennuksesta. Tarkista myös katon ja sen tiivisteiden kunto, jotta vältyt vuotavan katon aiheuttamilta ongelmilta.

orava mökki

4. Torju kutsumattomat vieraat

Tyhjilleen jätetty mökki saattaa kiinnostaa ei-toivottuja vierailijoita. Mökkimurtoihin voit varautua viemällä arvoesineet, elektroniikan, aseet ja alkoholituotteet pois mökiltä. Varmista, että kaikki mökin ja muiden tontilla olevien rakennusten lukot ovat kunnossa. Voit lisätä turvallisuutta myös murtohälyttimillä ja kameravalvonnalla. Jos sinulla on mökkinaapureita, pyydä heitä tarkkailemaan mökkiäsi odottamattomien vierailijoiden varalta.

Myös hiirten ja muiden tuhoeläinten vierailuun on syytä varautua. Mikäli hiiret pääsevät jyrsimään sähköjohtoja, ne voivat aiheuttaa oikosulkuja ja tulipalovaaran. Vie pilaantuvat ruoat pois mökiltä, ja säilö kuivaruoat kannellisiin lasi- tai metallirasioihin. Tuki sellaiset raot, joista hiiret voivat päästä mökin rakenteisiin, ja suojaa pihamaan puut ja pensaat verkolla. Kun nostat patjat pystyasentoon seinää vasten, hiiret eivät pääse tekemään niille pesiä. Voit jättää mökille hiirenloukkuja, mikäli pääset tarkistamaan ne säännöllisesti.

veneen nosto

5. Suojaa irtaimisto

Mökillä olevan irtaimiston talvisäilytyksestä huolehtimalla varmistat, että tavarat ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä seuraavanakin mökkikautena. Asianmukainen huolto ja säilytys myös pidentää omaisuutesi käyttöikää. Vie grilli, trampoliini, pihakalusteet ja pihalla käytettävät koneet talveksi varastoon. Vedä veneet ja laituri rantaan, jotta syysmyrskyt ja talven tullen saapuva jääpeite eivät vaurioita niitä.

Kosteutta keräävät tekstiilit ja vuodevaatteet on hyvä viedä talveksi pois mökiltä, mikäli niille ei talvikaudella ole käyttöä. Käyttöä vaille jäävät jääkaappi ja pakastin tulee myös sulattaa. Niiden ovet kannattaa jättää raolleen, jotta hometta ei pääse kertymään. Loppusiivoukseen on syytä panostaa – mitä siistimpään kuntoon jätät mökkisi, sen mukavampi sinun on palata takaisin taas tulevana keväänä.