Mökkikauden päättäjäiset 2021

Venetsialaiset 2021 kolkuttelee jo ovelle, vaikka tuntuu, että kesä vasta alkoi! Huvilakauden päättäjäiset on tunnettu Suomessa jo yli sadan vuoden ajan ja vakiintunut juhlapäivä on elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Mökkikauden päättäjäiset 2021 -juhlaa vietetään kohta ja nimensä mukaisesti Venetsialaiset juontavat juurensa Venetsiasta, jonne ensimmäisenä saapui Euroopan uusi hittituote; kiinalaiset ilotulitteet. Venetsiassa veden äärellä vietetty valon ja tulen juhla rantautui sittemmin myös muualle Eurooppaan. Suomessa se on aina ollut erityisen suosittu juhla varsinkin rannikkokaupungeissa, sillä sen uskotaan saapuneen satamakaupunkeihin merikaupan myötä.

 Venetsialaisjuhlaan kuuluu värikkäät lyhdyt, nuotiot ja ilotulitteet. Lapsuudesta muistan, että tämä oli aina vuoden kohokohta kun pääsi mökillä uimaan kesän viimeisiä kertoja ja samalla ihailemaan taivaalle sinkoilevia ilotulitteita. Koko järveä ympäröivien mökkien ja rantojen edustat täyttyvät erilaisista lyhdyistä ja puihin tai terassien kaiteille ripustetuista värikkäistä paperilyhdyistä. Tämän kauniimpaa näkyä järvellä harvoin näkee! 

Lyhtyjä pääsimme vanhempien kanssa aina yhdessä valitsemaan ja venetsialaisten jälkeen ne vietiin kotipihaan valaisemaan pimeneviä iltoja. Joskus saatoimme vanhoista lasipurkeista tehdä myös omia lyhtyjä, joihin laitoimme kynttilät palamaan. Se oli aivan erityistä, kun sai koristella omatekoisen lyhdyn, ja tutkia kynttilän liekkien tanssia.

Ilotulitteet

Ilotulitteet kuuluvat Venetsialaisiin

Ilotulitteet kuuluvat ehdottomasti mökkikauden päättäjäisjuhlaan mutta lupa niiden ampumiseen kannattaa varmistaa. Kaikilla paikkakunnilla se ei ole sallittua, ja venetsialaisia viettävillä paikkakunnillakin saattaa olla voimassaoleva metsäpalovaroitus, jolloin luonnollisesti ilotulitteita ei voi ampua. Tarkista siis Pelastuslaitokselta oman paikkakuntasi tilanne ja mikäli ammut ilotulitteita, muistathan suojalasit, jotta juhlailta ei pääty ei-toivottuun lopputulokseen. Parhaimmillaanhan ilotulitteiden ampuminen kesällä on vuoden kohokohta, kun niistä voi nauttia lämpimässä kesäillassa, ilman toppatakkia ja jäätymisvaaraa!

Joillain paikkakunnilla on jo vuosikausien ajan ollut tapana järjestää isot karnevaalimaiset venetsialaisjuhlat, joissa saa nauttia erilaisten esiintyjien tahdissa tanssista, laulusta ja monenlaisesta ohjelmasta, jota löytyy kaiken ikäisille. Juhlan huipennuksena on perinteisesti suuri valoshow, jossa ammattilaiset ampuvat musiikin tahtiin toinen toistaan hienompia ilotulitteita ja koko taivas loistaa useiden minuuttien ajan mitä upeimmin väriloistoin! 

Kokkola ja Kalajoki ovat tunnettuja näistä juhlista, joten jos ei omaa mökkiä löydy tai haluat kokea erilaiset mökkikauden päättäjäiset, kannattaa käydä tutustumassa juhlien ohjelmaan ja aikatauluun. Kokkolan Venetsialaisista löydät tietoa täältä ja Kalajoen Venetsialaisista täältä.

Venetsialaiset 2021

Yleensä venetsialaisiin kuuluu myös runsas pitopöytä. Sadonkorjuun anteja kannattaa tässä hyödyntää, sillä erilaisista vihanneksista ja juureksista saa maittavan lisän grillilihoille ja kalalle. Jotkut viettävät samaan aikaan rapujuhlia, mikä ei ole ollenkaan hullumpi idea, sillä runsas raputarjotin sopii erinomaisesti juhlan teemaan. Meillä on perinteenä ollut leipoa sienipiirakka, joka kertoo syksyn tulosta, sekä mansikkakakku, joka leivotaan kesän viimeistä kertaa. 

Jos porukkaa on enemmän, on hyvä idea tehdä napostelutarjotin, josta löytyy erilaisia juustoja, suolaisia ja makeita keksejä, pähkinöitä, viinirypäleitä, viikunoita, mansikoita… jokaiselle jotakin! Meillä oli tapana venetsialaisina tehdä myös omatekoisia mehujäätelöitä ja edelleen niitä lapsivieraille tehdään. Jokainen saa valita oman makunsa erilaisista mehuista tai limsoista mehujäämuottiin, ja sitten vain muotit pakastimeen odottamaan iltaa.

Mökkikausi päättyy

Meillä on tapana käydä kesän viimeistä kertaa soutamassa venetsialaisiltana ja nauttia samalla järvellä kaikuvasta naapurimökkiläisen haitarin soitosta. Musiikki raikaa upeasti ja lyhdyt ja ilotulitteet valaisevat pimeässä illassa. Monilla mökkikausi kirjaimellisesti päättyy tuona iltana. Sen jälkeen veneet nostetaan talviteloille, jääkaapit ja pakastimet tyhjennetään ja mökki siivotaan “talviunille”. Toisilla perinteisiin kuuluu myös polttaa kokkoa, jossa roskat poltetaan pois ennen talven alkua. Talven tullen mökeillä käydään yleensä vain sillon tällöin tarkistamassa, että kaikki on hyvin, vesiputket kunnossa ja murtovarkaita ei ole käynyt. Sitten odotellaankin seuraavaa kevättä, lumien sulamista ja uuden mökkikauden avaamista.

Kuinka te vietätte mökkikauden päättäjäisiä 2021? Onko samat perinteet kuin aina ennenkin, vai onko ajan saatossa kehittynyt mahdollisesti uusia perinteitä?