Tomahawk pihvi on grillin pihvikunkku

Tomahawk-pihvi

Tomahawk pihvi on iso, usein noin kilon painoinen naudan kyljys, joka on leikattu naudan selän etupään ulkofileestä. Siinä on pitkä paljaaksi siistitty kylkiluu. Yhdestä pihvistä riittääkin usealle syöjälle, ja tomahawk pihvi on ehdottomasti maukkainta grillattuna.

Tomahawk pihvi on saanut nimensä Amerikan alkuperäisasukkaiden sotakirveestä, eli tomahawkista. Pihvin alkuperä löytyy Meksikon rajamailta Rio Granden alueelta lehmipoikien karjanajo-reissuilta. Cowboyt grillasivat iltanuotiolla pihvejä paikallisin meksikolaisin maustein, ja näin syntyi maukas tomahawk pihvi.

Tässä grillausohje tomahawk pihville herkullisen maustevoin kera.

Tomahawk pihvi

1 Tomahawk pihvi, noin 5-6 cm paksuinen

1 tl merisuolaa

2 tl mustapippuria myllystä

2 tl valkosipulihiutaleita

1 ½ tl chilihiutaleita

Maustevoi

200 gr voita

1 valkosipulinkynsi

½ salottisipuli

1 tl lehtipersiljaa

1 rkl piparjuurta (tahna tai tuore raastettu)

1 rkl dijon-sinappia

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 rkl sitruunamehua

tomahawk pihvi mökki
Kuva: Michael Kwok


Mausta tomahawk pihvi molemmin puolin suolalla, pippurilla, valkosipuli- ja chilihiutaleilla. Anna maustua huoneenlämmössä noin 2 tuntia.

Sillä välin valmistat maustevoin: Pilko lehtipersilja ja valkosipuli pieneksi, raasta piparjuuri jos käytät tuoretta. Purista sitruunamehu. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.

Laita voisekoitus leivinpaperiarkille pötköksi, rullaa paperi tiukasti sen ympärille ja pyöritä pötkön kummaltakin reunalta vastakkaisiin suuntiin, niin että paketti kiristyy.

Laita voi jääkaappin vähintään vartiksi. Voit myös tehdä voin jo etukäteen valmiiksi jääkaappin odottelemaan)

Lämmitä grilli ja valmistele sen toinen puoli epäsuoraa ja toinen puoli suoraa grillaamista varten.

Laita lämpömittari pihvin paksuimpaan kohtaan (vältä luuta). Grillaa pihviä ensin epäsuoralla lämmöllä, sulje kansi ja grillaa 120 asteessa noin 25 minuuttia.

Kun pihvin sisälämpö on noin 40 astetta, viimeistele pihvi suoralla lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli. Ota pihvi grilliltä ja anna levätä 10 minuuttia. Lisää päälle viipale maustevoita ja nauti!

Tomahawk pihvin kanssa voit tarjoilla esimerkiksi salaattia tai vaikka grillissä pikaisesti paahdettua parsaa.

1 thought on “Tomahawk pihvi on grillin pihvikunkku”

Leave a Comment